Wyjazd do Hiszpanii 15-21.05.2024

WYJAZD HISZPANIA 15-21.05.2024

MISJA WINO: Hiszpania

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 20 osób

ZAKWATEROWANIE: hotele 4 gwiazdkowe

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 6

WYŻYWIENIE: śniadania (6) + wybrane lunche (4) i kolacje (4)

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 16 OSÓB

CENA:

10.250 PLN + KOSZT BILETÓW LOTNICZYCH OK. 2350 PLN  (CENA DOTYCZY JEDNEJ OSOBY ZAKWATEROWANEJ W  POKOJU DWUOSOBOWYM)

dopłata do pokoju 1 os. 2850 PLN

ŚWIADCZENIA W CENIE:

  • 3 noclegi w hotelu Innside Madrid Gran Via 4* w Madrycie
  • 3 noclegi w hotelu Recoletos 4* w Valladolid
  • 6 x śniadań, 4 x lunch, 3 x kolacja
  • Do posiłków wino ½  butelki na osobę
  • 6 x śniadań, 4 x lunch w winnicach, 3 x kolacje w lokalnych restauracjach, 1 x kolacja w winnicy
  • Do posiłków wino ½  butelki na osobę
  • Wizyty w 5 winnicach z degustacjami
  • Transport prywatnym autobusem dla całej grupy
  • Zwiedzanie miejsc wyszczególnionych w programie, m.in: Madryt, Alcala de Henares, Valladolid, Toro, Peñafiel, Muzeum Prado
  • Polskojęzyczny przewodnik będący również przedstawicielem B.T. Rapala w trakcie całego wyjazdu
  • Opieka przedstawiciela firmy Kondrat Wina Wybrane, specjalisty od win, który będzie dzielił się swoją wiedzą enologiczną
  • Wszystkie bilety wstępu
  • Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z rozszerzeniem o Covid-19
  • Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy
  • Obsługa programu poprzez aplikację mobilną

 

CENA NIE ZAWIERA

  • Wydatków osobistych
  • Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

 

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów.

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 30 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które 000odpowiadają współczesnym wymogom.

Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.

MISJA WINO: HISZPANIA

Kraj wielu stref klimatycznych, różnorodności przyrodniczej, a co za tym idzie, również uprawianych odmian winorośli. Północna zielona część Hiszpanii z wpływami z oceanu Atlantyckiego i morza Kantabryjskiego daje nam wina o cudownej rześkości, często z charakterystyczną wyczuwalną słonością (np. albarino, godello). Za to w południowej części Hiszpanii, znajdziemy przewagę win czerwonych na bazie monastrell, garnacha (we Francji zwana grenache) czy syrah.

 

Niekwestionowanym królem Półwyspu Iberyjskiego od lat jest  aromatyczne tempranillo, którego nazwa pochodzi od hiszpańskiego przymiotnika  „temprano” czyli wcześnie ze względu na wczesne dojrzewanie winogron. Produkuje się z niego zarówno młode, owocowe i lekkie wina o aromatach wiśni i jeżyn, jak i ciężkie i pełne wina starzone w dębowych beczkach z dobrze wyważonymi taninami, nutami wanilii, dymu i czekolady oraz aksamitną strukturą za którą kryje się dość wysoka zawartość glicerolu. W zależności od regionu uprawy tempranillo potrafi nosić inne nazwy jak: tinta de pais (Ribera del Duero) czy tinta fino i cencibel (La Mancha).

Finca Rio Negro

Posiadłość znajduje się w pięknej okolicy. Uprawy winorośli prowadzone są na 42 hektarach, w malowniczym amfiteatrze gór Sierra de Ayllón, na wysokości 1000 m n.p.m. Właśnie dzięki takiej lokalizacji i unikatowym warunkom klimatycznym winnica Finca Rio Negro może oferować wyjątkowe, głębokie i pełne wina.

Historia winnicy sięga końca lat dziewięćdziesiątych, od samego początku produkcją win zajmuje się enolog Juan Mariano Cabellos, który dba o to, aby każda butelka wina opuszczająca winiarnię była wyjątkowa i wyróżniała się głębią smaku. Cabellos to również badacz poszukujący nowych sposobów produkcji wina, wprowadzający nowoczesne technologie do konwencjonalnej produkcji. W winiarni tradycja spotyka się z nowoczesnością, a sama zabudowa jest połączeniem stylu klasycznego z nowoczesnym designem. Finca Rio Negro to miejsce, gdzie winobranie to uroczystość. Wina od tego producenta to mieszanka dzikości, aromatu i wyjątkowej harmonii smakowej, która wynika z warunków klimatycznych i geologicznych.

Viñas Murillo

Viñas Murillo to rodzinna winnica założona w 2018 roku przez rodzeństwo Alfonso i José Antonio García Murillo, jako hołd dla ich dziadka. Dewizą producenta jest czerpanie z doświadczenia przeszłych pokoleń z jednocześnie wykorzystaniem nowinek technologicznych. Winnica może poszczycić się wyjątkowymi parcelami, na których wzrasta winorośl niedotknięta filokserą. Wszystko dzięki piaszczystej glebie oraz surowemu kontynentalnemu klimatowi, który nie pozwolił się rozwinąć temu szkodnikowi.  Winnica położona jest w otoczeniu lasów sosnowych niedaleko miasteczka Valladolid. Z powodu ekstremalnie wysokich temperatur zbiory odbywają się nocą. W uprawach przeważa szczep Verdejo, z którego słynie apelacja Rueda. Szczep ten idealnie odnajduje się na tym terenie tworząc zarówno lekkie, aromatyczne wina, jak i te długowieczne i bardzo złożone w prefilokserycznych nasadzeń.

Bodegas Carodorum

Rodzinna bodega reprezentująca  gorący region Toro leżący nad Duero w Kastylii, już tylko sto kilometrów od granicy z Portugalią. Gorący także w innym znaczeniu, bo coraz modniejszy i nowocześniejszy! Rozwinięcie skrótowej nazwy wiąże się z nazwiskiem pani Carmen Rodríguez Méndez i starożytną nazwą rzeki Duero, w łacińskim brzmieniu Dorum. Carodorum z powierzchnią winnic raptem szesnaście hektarów jest jedną z najmniejszych winiarni w regionie, można rzec rzemieślniczą. Bracia Rodríguez od 2003 roku udowadniają, że mała skala to wysoka jakość, i wystarczy połączyć pasję, doświadczenie ze znakomitymi winogronami by odnieść międzynarodowy sukces. Tutejsze wina w ramach apelacji DO Toro opierają się o odmianę tempranillo, w jej lokalnej wersji nazywanej tinta de Toro. Część z nich pochodzi z terenu wolnego od plagi filoksery, ze starych, nieszczepionych krzewów. Treściwe i pełne słońca wina czerwone to właśnie Carodorum.

Bodegas Tabula

Ribera del Duero to region, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom wina Bodegas Tábula została założona w 2002 roku. Winnica obejmuje około 70 hektarów w okolicy Valladolid i Burgos. Wapienne podłoże oraz położenie na dużych wysokościach nad poziomem morza to główne cechy winnicy. Producentowi przyświeca idea dbałości o każdy szczegół oraz poszanowania tradycji. Zbiory odbywają się tylko ręcznie, a następnie przechodzą proces restrykcyjnej selekcji. Producent chętnie korzysta z dobrodziejstw beczki. Zwykle wina dojrzewają od 5 do 20 miesięcy w najlepszych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. W rezultacie otrzymujemy niezwykle skoncentrowane wina o złożonym bukiecie i długim finiszu.

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot liniami PLL LOT w dniu 15.05.2024 z Warszawy do Madrytu, powrót z Madrytu w dniu 21.05.2024.

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Hiszpanii korzystać będziemy z busa wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 3 noclegi w hotelu Innside Madrid Gran Via 4* w Madrycie oraz kolejne 3 noclegi w hotelu Recoletos 4* w Valladolid.

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc

 

 

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży RAPALA odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1 Zbiórka o godzinie 08:20 na lotnisku Warszawa-Okęcie. Wylot 10:40, lądowanie na lotnisku w Madrycie o 14:35. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Czas wolny na odpoczynek po podróży bądź spacer po Madrycie, który słynie z pięknej architektury, zarówno klasycystycznej jak i współczesnej. Kolacja powitalna.

Dzień 2 Dzień rozpoczniemy od śniadania. Następnie przejedziemy do winnicy Bodega Finco Rio Negro, gdzie skosztujemy lokalnych win i zjemy lunch. Po degustacji przejazd do Alcala de Henares, w którym urodził się i wychował Cervantes, autor słynnego „Don Kichota”. To jedno z najstarszych miast Hiszpanii, wpisane na Listę Dziedzictwa Światowego UNESCO. Mieści się tu jeden z pierwszych uniwersytetów w okolicy Madrytu, a nazwę miasta można przetłumaczyć jako „Zamek nad rzeką Henares „. Po spacerze przejazd do Madrytu i czas wolny. Kolacja we własnym zakresie.

Dzień 3 Śniadanie w hotelu, wykwaterowanie. Poranny spacer po urzekającym starym Madrycie. Czas wolny na obiad. Warto skosztować różnorodnych tapas, a także tradycyjnego gulaszu – cocido. Popołudniowa przejażdżka pociągiem do miasta Valladolid. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny na odpoczynek. Kolacja w hotelu lub lokalnej restauracji.

Dzień 4 Po śniadaniu wyruszymy na degustację lokalnych win do jednej z najmniejszych winiarni w regionie – Bodegas Carodorum. Po lunchu w winnicy czeka nas zwiedzanie miasteczka Toro, które w XIII wieku stanowiło jeden z najważniejszych i najbogatszych ośrodków regionu León. Okolice miasta słyną z produkcji wspaniałych win (apelacja D.O. Toro). Powrót do Valladolid. Czas wolny. Kolacja we własnym zakresie.

Dzień 5 Śniadanie w hotelu. Poranny przejazd do winnicy Bodegas Virtus, słynącej z czerwonych win odmiany Tempranillo, charakteryzujących się wyrazistością i pięknym kolorem. Po degustacji i lunchu godzinny spacer po Peñafiel, miejscowości z wyróżniającym się zamkiem położonym na wzgórzu. Następnie odwiedzimy piwnicę winną Bodegas Tabula, w której zjemy kolację połączoną z degustacją win. Po posiłku powrót do Valladolid.

Dzień 6 Śniadanie w hotelu. Wykwaterowanie. Przejazd w okolice miasteczka Alcazarén do winnicy Viñas Murillo, słynącej ze szczepów Verdejo. Degustacja win i lunch. Powrót do Valladolid. Przejazd pociągiem do Madytu. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i czas wolny. Wieczorem kolacja pożegnalna.

Dzień 7 Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Zwiedzanie Muzeum Prado, najważniejszego muzeum w Madrycie. Słynie z najwspanialszych zbiorów malarstwa, wśród których można podziwiać dzieła takich artystów jak Velázquez, Goya, Rembrandt, Picasso, Bermejo, El Greco, Rubens, Tycjan, Rafael Santi, Veronese czy Bosch. Po zwiedzaniu transfer na lotnisko. Wylot z Madrytu 15:30, przylot do Warszawy 19:05.


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl