Wyjazd do Chile i Argentyny 06-20.02.2024
WYJAZD CHILE – ARGENTYNA 06-20.02.2024
MISJA WINO: CHILE – ARGENTYNA
LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 20 osób
ZAKWATEROWANIE: hotele
LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 12
WYŻYWIENIE: śniadania (12) + wybrane lunche (11) i kolacje (5)
WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 16 OSÓB.
CENA: 2700 PLN + 4330 USD + ok. 480 USD trzy przeloty wewnętrzne
+ bilet lotniczy na trasie Warszawa-Santiago, Buenos Aires-Warszawa ok. 7600 PLN
dopłata do pokoju 1 os. 1200 USD
ŚWIADCZENIA W CENIE:
- 3 noclegi w Santiago (Chile) – Hotel Solace 4*
- 3 noclegi w okolicach Mendozy (Argentyna) – Hotel Auberge du Vin 5*:
- 3 noclegi w Puerto Iguaçu (Argentyna) – Hotel Mercury IRU Iguazu 4*
- 3 noce w Buenos Aires (Argentyna) – Hotel Casa SUR Palermo 4*
- 12 x śniadań, 11 x lunchów, 5 x kolacji
- Do lunchy i kolacji uwzględnionych w programie ½ butelki wina na osobę
- Wizyty w 4 winnicach z degustacjami
- Transport prywatnym autobusem dla całej grupy
- Zwiedzanie miejsc wyszczególnionych w programie, m.in: miasta Santiago, Valparaiso, wizyta w 4 winnicach, przejażdżka konna na zachód słońca w Andach, show z tancerzami brazylijskimi, wodospady Iguaçu po stronie brazylijskiej i argentyńskiej, Buenos Aires, wycieczka rowerowa po mieście, pokaz tango, wizyta na Estancia to Gaucho.
- Polskojęzyczny przewodnik będący również przedstawicielem B.T. Rapala w trakcie całego wyjazdu
- Opieka przedstawiciela firmy Kondrat Wina Wybrane specjalisty od win, który będzie dzielił się swoją wiedzą enologiczną
- Wszystkie bilety wstępu
- Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z rozszerzeniem o Covid-19
- Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy
- Obsługa programu poprzez aplikację mobilną
CENA NIE ZAWIERA
- Wydatków osobistych
- Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.
MISJA WINO
To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów.
Partner wyjazdu :
Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 30 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które 000odpowiadają współczesnym wymogom.
Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.
MISJA WINO: CHILE – ARGENTYNA
Wino argentyńskie bardzo długo produkowano jedynie lokalnie, a roczna konsumpcja wina na mieszkańca mogłaby zawstydzić nie jednego Europejczyka o znacznie dłuższej i bogatszej historii uprawy winorośli. Co ciekawe, szczepy uprawiane w Ameryce Południowej w większości przywieźli ze sobą imigranci. Można więc powiedzieć, że wino argentyńskie ma swoje korzenie w Europie m.in. we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, zachowując nader atrakcyjny poziom cen. Jednak jego smak, głównie za sprawą terroir panujących w słynących z winiarstwa regionach Argentyny, często wnosi wiele różnic względem win europejskich. W produkcji wina argentyńskiego prym wiedzie kilka regionów, z których najbardziej znana i ceniona jest Mendoza, dostarczająca lwią część argentyńskiego wina. Pisząc o Argentynie nie sposób nie wspomnieć o uprawach organicznych, którymi szczycą się argentyńscy winiarze. Pomaga im w tym suchy, ciepły i czasem wietrzny klimat, zaś duże wahania temperatury miedzy nocą, a dniem pozwalają zachować rześki charakter gron. Warunki naturalne Argentyny sprawiają, że wiele z produkowanych tam win z pewnością może konkurować z najlepszymi winami europejskimi. Po miesiącach leżakowania w beczkach wino argentyńskie nabiera bardzo głębokiego smaku, staje się pełniejsze i cięższe w odbiorze, agresywne za młodu taniny zmieniają się w bardziej subtelne i wyrafinowane, dodając winu ciekawszej struktury, stworzonej wprost do łączenia z mięsnymi potrawami prosto z argentyńskiej kuchni. Chlubą argentyńskiego winiarstwa jest soczysty malbec, taniczny cabernet sauvignon, owocowe chardonnay czy rześkie sauvignon blanc. Na rynku możemy spotkać też wina z odmian: torrontes, tannat, pedro ximenez, muskat czy sémillon.
Jak na większość win z Nowego Świata w tym na wino chilijskie duży wpływ mieli europejscy imigranci. Stąd też powszechnie uprawiane międzynarodowe szczepy, takie jak cabernet sauvignon, chluba chilijskiego winiarstwa carmenere, syrah, chardonnay, sauvignan blanc czy sémillon. Chile jest jednym z niewielu krajów na świecie wolnym od filoksery, która w drugiej połowie XIX wieku spustoszyła europejskie winnice. Dzięki w dużej mierze piaszczystym glebom i geograficznej izolacji mszyca ominęła chilijskie winnice, w skutek czego sadzonek vitis vinifera nie trzeba tutaj szczepić na podkładkach jak w Europie. Jeden z producentów, De Martino o włoskich korzeniach, porównuje ten kraj do nitki makaronu ciągnącej się przez tysiące kilometrów, od zachodu odseparowany przez ocean, a od wschodu przez kilkutysięczny masyw Andów, dając wyjątkowy mikroklimat do uprawy winorośli, z której potrafią powstać wielkie wina chilijskie. I tak do najważniejszych regionów, w których powstają wina chilijskie, zalicza się położone od północy do południa: Aconcaguę słynącą z bordoskich kupaży, Casablancę cechującą się idealnym, chłodniejszym siedliskiem do hodowli białych odmian i kapryśnego w hodowli pinot noir (odmiany czerwonej), najbardziej znany i popularny z jakościowego czerwonego wina Maipo Valley, Rapel słynący także z odmian francuskich, typowych dla Bordeaux i doliny Rodanu czy Curico, w którym uprawa się zarówno białe jak i czerwone odmiany.
WINNICE i ZWIEDZANIE
De Martino
Rodzinna firma założona w 1934 przez włoskiego emigranta, Pietro De Martino Pascualone, dziś zarządzana przez trzecie i czwarte pokolenie De Martino. Ich motto: „odkryj Chile na nowo” (Reinventing Chile), realizują z podziwu godną pasją. Od kilkunastu lat tworzą wina z konkretnych terroir, wyszukując maleńkie winnice ze starymi nasadzeniami w różnych apelacjach całego kraju! Pomysł tyleż ciekawy, co i szalony, biorąc pod uwagę niemałe odległości od górzystych Elqui i Choapa na północy po Maule i Maipo. Wykorzystują obecnie kilkadziesiąt siedlisk, w sumie ponad 300 hektarów uprawianych ekologicznie. Historyczne winnice De Martino leżą w starym korycie rzeki Maipo, skąd pochodzi doskonałe carmenere. Było to z resztą pierwsze chilijskie wino z tej odmiany eksportowane już w roku 1996. Kolejny rekord dotyczy obniżenia emisji dwutlenku węgla – pierwsza chilijska winiarnia węglowo neutralna! Zrównoważona uprawa winorośli w tak wielu siedliskach bazuje na różnych ciekawych odmianach: od obowiązkowego carmenere, syrah, i cabernet, także carignan, malbec, a nawet muscat czy cinsault. Oprócz win ekologicznych pojawiły się nawet eksperymentalne wina naturalne z tradycyjnych dla prowincji Itata amfor terakotowych! Dzięki takim dokonaniom De Martino ogłoszono winiarnią roku 2011 w Chile.
Domaine Bousquet
Prężnie rozwijająca się winiarnia rodzinna o francuskich korzeniach. Jej pomysłodawcą i twórcą jest pełen energii nestor rodu, Jean Bousquet, w trzecim pokoleniu winiarz z okolic Carcassonne. W poszukiwaniu doskonałego terroir i optymalnych warunków produkcji i dystrybucji win w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku wyemigrował aż do Argentyny! Znalazł tam potencjał dla winnic położonych wysoko, bo ponad 1200 metrów n.p.m., w Dolinie Tupungato, na tyle duży, że zdecydował się w 1997 roku na zdrową dla roślin uprawę organiczną. Słuszność jego wyborów potwierdziły pierwsze, proste, odmianowe wina, które od razu zyskały dobre oceny ekspertów, zwłaszcza w relacji jakości do ceny. Obecnie powierzchnia certyfikowanych upraw organicznych zajmuje 240 hektarów. Kluczowe miejsce zajmuje w nich sztandarowy dla Argentyny malbec, inne odmiany ciemne to cabernet, shiraz i merlot, a z białych przede wszystkim chardonnay i sauvignon. Wina, zgodnie z filozofią firmy, stanowią udane połączenie wiedzy starego kontynentu, i fantastycznych możliwości suchego siedliska pod Andami.
TRANSPORT: PRZELOTY
Wylot liniami Air France w dniu 06.02.2023 z Warszawy do Santiago w Chile z przesiadką w Paryżu, powrót z Buenos Aires liniami KLM z przesiadką w Amsterdamie w dniu 20.02.2024.
TRANSPORT LOKALNY
Podczas pobytu grupy w Ameryce Południowej korzystać będziemy z busa wraz z kierowcą.
ZAKWATEROWANIE
Zakwaterowanie obejmować będzie:
– 3 noclegi w Santiago (Chile), Hotel Solace 4*
– 3 noclegi w okolicach Mendozy (Argentyna), Hotel Auberge du Vin 5*
– 3 noclegi w Puerto Iguaçu (Argentyna), Hotel Mercury IRU Iguazu 4*:
– 3 noce w Buenos Aires (Argentyna), Hotel Casa SUR Palermo 4*.
LOGISTYKA
Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.
OBSŁUGA
W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży RAPALA odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.
ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU
Dzień 1 (06.02) Zbiórka o godzinie 14:20 na lotnisku Warszawa-Okęcie. Wylot o 17:20, przylot do Paryża o 19:55, wylot z Paryża o 23:20.
Dzień 2 (07.02) Lądowanie na lotnisku w Santiago (Chile) o 09:40. Spotkanie z lokalnym przewodnikiem. Przejazd do hotelu w dzielnicy Providencia, pozostawienie bagaży. Lunch w lokalnej restauracji. Zwiedzanie najważniejszych punktów tego miasta, położonego u podnóża majestatycznych Andów, m.in. centrum z La Moneda, Katedrą, dzielnica Lastaria, Hala Targowa. To stolica, która wypełniona jest wspaniałymi krajobrazami. Widoki na ośnieżone łańcuchy górskie zapierają dech w piersiach. Santiago jest prężnie rozwijającą się metropolią i zdecydowanie posiada własny charakter, pełen historycznego piękna i lokalnego uroku. Przeplata się tu tradycja z nowoczesnością, maleńkie butiki sąsiadują z potężnymi budynkami banków, pełne kwiatów stragany i zielone parki cieszą oczy, a niezliczone kafejki, restauracje i bary to idealne miejsca do odkrywania tutejszej wyśmienitej kuchni. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny na odpoczynek po podróży. Kolacja w lokalnej restauracji.
Dzień 3 (08.02) Dzień rozpoczniemy od śniadania. Następnie wyruszymy do miasteczka Isla de Maipo, w którym mieści się winnica De Martino, niewątpliwie jedna z najbardziej nieprzeciętnych winnic w Chile. Degustacja win oraz lunch w winnicy. Powrót do hotelu. Czas wolny. Kolacja we własnym zakresie.
Dzień 4 (09.02) Śniadanie w hotelu. Przejazd do Valparaiso, unikalnego portowego miasta, które położone jest na 44 wzgórzach. Między nimi kursują kolejki linowe zwane acensores – choć powstały ponad wiek temu, nadal działają niemal bez zarzutu, a przejażdżka takim wagonikiem staje się prawdziwą podróżą w czasie. Miasto pełne jest zachwycającej architektury, ulokowanej wzdłuż wąskich i niezwykle barwnych uliczek, zdobionych sztuką street artu. Misternie malowane uliczki kryją wiele skarbów, jak kolonialne kościoły i piękne miradores, czyli rozsiane tu i ówdzie punkty widokowe. Jak pisał o Valparaiso Pablo Neruda, bodaj najsłynniejszy mieszkaniec tego miasta: „Jeśli przejdziemy w górę i w dół wszystkie schody Valparaíso – okrążymy cały świat”. Następnym miejscem na naszej drodze będzie butikowa winnica Vińa Villard, założona przez Thierry’ego Villard w 1989 roku jako jedna z pierwszych butikowych winnic Chile. W trakcie wizyty degustacja win oraz lunch, a także odwiedziny w winiarni, gdzie można zobaczyć proces produkcyjny. Powrót do hotelu w Santiago w godzinach popołudniowych i czas wolny.
Dzień 5 (10.02) Śniadanie w hotelu. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko w Santiago. Wylot z Santiago o godzinie 11:55, o 12:50 przylot do Mendozy, największego miasta w sercu głównego winiarskiego regionu Argentyny, gdzie produkowane jest 70% wszystkich argentyńskich win. Panoramiczny przejazd przez miasto i transfer do hotelu, po drodze lunch w jednej z winiarni. Zakwaterowanie, czas wolny. Wieczorem przejażdżka konna na majestatyczny zachód słońca w Andach. Kolacja w postaci pikniku z winem w górach.
Dzień 6 (11.02) Śniadanie w hotelu. Wizyta w winiarni Susana Balbo, położonej w regionie Mendoza. Po przyjeździe do winnicy degustacja połączona z warsztatami tworzenia własnego kupażu wina przez uczestników wyprawy. Po degustacji lunch z dań złożonych z sezonowych produktów, łączący tradycję z nowoczesnymi technikami kulinarnymi oraz ze świeżym spojrzeniem na kuchnię argentyńską, z winem dobranym do potraw. Wieczorem powrót do hotelu i czas wolny.
Dzień 7 (12.02) Śniadanie. Wizyta w winnicy Domaine Bousquet.Po degustacji win i lunchu w winnicy powrót do hotelu. Czas wolny. Kolacja we własnym zakresie.
Dzień 8 (13.02) Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Wylot z Mendozy o godzinie 10:10, przylot do miasta Puerto Iguazú o godzinie 14:20. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny na odpoczynek. Wieczorem przejazd do Brazylii i kolacja z elementami kuchni brazylijskiej, połączona z występem latynoskich tancerzy. Spektakl to podróż przez kulturę i folklor dziewięciu krajów Ameryki Łacińskiej. Jest to jedyne show na świecie, które obejmuje największą liczbę tańców brazylijskich wykonywanych podczas kolacji połączonej z koncertem. Po skończonym pokazie przejazd do hotelu w Argentynie.
Dzień 09 (14.02) Śniadanie w hotelu. Zwiedzanie majestatycznych wodospadów Iguaçu po stronie argentyńskiej. Park Narodowy po stronie Argentyny jest naprawdę rozległy i ma do zaoferowania kilka różnorodnych szlaków. Pozwalają one oglądać poszczególne kaskady z różnych perspektyw, często z bliska, a także doświadczyć dżungli, pośrodku której leży rzeka Iguaçu. Można tu spotkać wiele zwierząt, m.in. ostronosy, kapucynki oraz pięknie ubarwione motyle. Przejazd ciężarówką przez selwę, tutejszy las równikowy, aby następnie wsiąść na pontony motorowe i rozpocząć emocjonujący rejs rwącą rzeką Parana. Celem będzie jak najbliższe podpłynięcie pod wodospady! To niezapomniane wrażenia, adrenalina i dużo wody! W trakcie zwiedzania lunch. Powrót do hotelu.
Dzień 10 (15.02) Śniadanie. Wykwaterowanie i przejazd do Brazylii. Wizyta przy wodospadach Iguaçu po stronie brazylijskiej, gdzie rozciąga się niesamowity, panoramiczny widok. Rzeka Iguaçu płynie po płaskowyżu i spada z niego, tworząc właśnie Wodospady Iguaçu, składające się z ok. 275 kaskad. Dzięki temu możemy obecnie podziwiać jeden z najwspanialszych spektakli natury, jakie odgrywają się na ziemi. W 2011 roku wodospady znalazły się na liście 7 nowych naturalnych cudów świata. Ścieżka ok. 1km prowadzi wzdłuż szlaku, z którego widoczna jest cudowna panorama Gardzieli Diabła – największej kaskady, sięgającej 80 metrów wysokości. W trakcie zwiedzania lunch. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie.
Dzień 11 (16.02) Śniadanie w hotelu. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko, wylot z Iguazu o godzinie 10:50, przylot do Buenos Aires, stolicy Argentyny, o godzinie 12:45. Przejazd do hotelu i zakwaterowanie. Lunch w lokalnej restauracji. Pierwsza część zwiedzania miasta, będącego jednym z największych miast w całej Ameryce Południowej: przejazd autobusem do Dzielnicy La Boca, następnie odwiedziny w najstarszej dzielnicy – San Telmo oraz wizyta na Placu Majowym. Po skończonym zwiedzaniu powrót do hotelu i czas wolny.
Dzień 12 (17.02) Śniadanie. Zwiedzanie północnej części miasta w trakcie przejażdżki rowerowej. Trasa wiedzie m.in. przez Dzielnicę Palermo oraz Park Palermo, gdzie mieszkańcy Buenos Aires spędzają czas wolny podczas weekendu. Odwiedziny na Cmentarzu Recoleta, który jest bezsprzecznie architektoniczną perełką, konieczną do zobaczenia w trakcie pobytu w Buenoś Aireś. W trakcie przejazdu prezentacja picia Yerba Mate – napoju, który stanowi nieodłączną część życia Argentyńczyków. Powrót do hotelu, czas na odświeżenie, a następnie lunch w lokalnej restauracji. Wieczorem trzydaniowa kolacja z wodą i winem na 3 osoby. Po posiłku w teatrze Piazzola odbędzie się artystyczny pokaz Tango, przedstawiający historię tego tańca, który powstał w Buenos Aires. W trakcie przedstawienia można zobaczyć i usłyszeć tradycyjne tango w stylu Gardela oraz Astora Piazzola, który je zrewolucjonizował, wnosząc nowe elementy. Powrót do hotelu.
Dzień 13 (18.02) Śniadanie w hotelu. Całodzienna wycieczka do Estancia to Gaucho. Życie kowbojskie w Argentynie jest bardzo żywe i ma się dobrze, a wiele pracujących rancz w pobliżu Buenos Aires chętnie wita gości. Odwiedzający zainteresowani folklorem i kulturą gaucho mogą dowiedzieć się wszystkiego o życiu na pampasach. W programie tradycyjne empanadas, przejażdżka po estancji, pyszne asado (argentyński grill), pokaz tańców ludowych i tradycyjnego ujeżdżania koni. Dla ochłody można skorzystać z basenu w spokojnej scenerii wsi. Prawdopodobnie najbardziej autentyczne doświadczenie w Argentynie! Powrót do Buenos Aires. Wieczorem kolacja pożegnalna w jednej z najlepszych restauracji w mieście, serwującej kuchnię peruwiańską, której dania oparte są o owoce morza oraz ryby. Powrót spacerem do hotelu.
Dzień 13 (19.02) Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Czas wolny, lunch we własnym zakresie. Transfer na lotnisko ok. 12:00. Wylot o godzinnie 16:35.
Dzień 14 (20.02) Przylot do Amsterdamu o 09:45. Wylot z Amsterdamu o 14:15, przylot do Warszawy o 16:10.