Wyjazd Sardynia 28.05.2019 – 04.06.2019 NOWOŚĆ !

MISJA WINO: WYJAZD SARDYNIA

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 12 osób

ZAKWATEROWANIE: hotele butikowe

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 7

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 12 OSÓB. PROSZĘ NIE REZERWOWAĆ BILETÓW BEZ UPRZEDNIEGO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z ORGANIZATOREM.

CENA: 1855 EUR + koszt biletów lotniczych  (cena dotyczy 1 osoby zakwaterowanej w pokoju dwuosobowym)

dopłata do jedynki 190 EUR

ŚWIADCZENIA W CENIE:

 

– transport zorganizowany na całej trasie,

– 7 noclegów ze śniadaniami (3 noclegi w hotelu w Cagliari, 3 noclegi w hotelu na Półwyspie Sinis, 1 nocleg w hotelu w Orrol

– zwiedzanie winnicy  Dolianova wraz z degustacją

– zwiedzanie winnicy Santadi wraz z degustacją

– posiłki wymienione w programie,

– bilety wstępów do wymienionych atrakcji,

– rejs widokowy,

– przewodnik lokalny,

– pilot ESTA TRAVEL,

– opiekun Misji Wino,

– ubezpieczenie Super Obligo z uwzględnieniem chorób przewlekłych,

– składka na Fundusz Gwarancyjny.

 

CENA NIE ZAWIERA

– posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 10-14 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

ESTA Travel to butikowe, niezależne biuro podróży zajmujące się organizacją wyjazdów egzotycznych na wszystkie kontynenty. Małe grupy, profesjonalna opieka, dobra kuchnia, starannie dopasowane hotele na trasie to nasza wizytówka. Aktualną ofertę poszerzamy na bieżąco o nowe kierunki przecierając szlaki samodzielnie. Travel concierge, wyjazdy indywidualne, grupowe, incentive, z dziećmi i tematyczne: zapraszamy do wspólnego podróżowania. Wyjazdy na indywidualne zamówienie dopasowane do zainteresowań podróżujących. Świat smakuje szczególnie wybornie kiedy podsycany jest aromatami dobrego wina – stąd pomysł na wspólne MISJE z KONDRAT WINA WYBRANE

MISJA WINO: SARDYNIA

Druga co do wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym, wciąż pozostająca nieco na uboczu głównych tras wycieczkowych, oczarowuje swoim naturalnym pięknem oraz autentyczną odrębnością, widoczną na każdym kroku w języku, zwyczajach czy kuchni. Podczas tygodniowego pobytu poznamy zarówno historię wyspy, w tym niezwykłe zabytki tajemniczej cywilizacji nuragijskiej, jak również jej barwną kulturę. Jednak dominantą wyjazdu będą, jakże by inaczej, wina z lokalnych szczepów winogron połączone z oryginalnymi smakami kuchni sardyńskiej. Czy jesteś gotowy na ucztę zmysłów?

 

WINNICE i ZWIEDZANIE

 

SANTADI

Bodaj najciekawsza spółdzielnia na Sardynii, w trójce najlepszych producentów na całej wyspie! Znajduje się w miejscowości Santadi, podregionie Sulcis, na południowozachodnim krańcu wyspy, tylko kilka kilometrów od piaszczystych plaż Porto Pino.Powstała w roku 1960, ale dopiero zmiany osobowe i rozwój w latach osiemdziesiątych wywindowały jakość produkcji do światowego poziomu. Za perfekcją win stoi Giacomo Tachis, znakomity enolog, międzynarodowej sławy konsultant, od trzydziestu lat z okładem związany z Cantina di Santadi. Jej specjalność to czerwone wina ze starych krzewów carignano: odmiana ta na wszystkich poziomach jakości robi wrażenie, od prostych win niebeczkowanych po nagradzaną ikonę, chyba najsławniejsze wino z Sardynii, Terre Brune. Bez przesady można stwierdzić, że to właśnie Santadi odpowiada za sukces i rozpoznawalność apelacji Carignano del Sulcis. Ich zasługą jest też reintrodukcja autochtonicznego nasco dającego lekkie białe wina o owocowym charakterze. Na blisko sześciuset hektarach winnic spółdzielczych uprawia się także sangiovese, monica, syrah, merlot, cabernet, chardonnay i vermentino.

 

DOLIANOVA

Duża i dobrze zorganizowana kooperatywa winiarska z Sardynii, z zachowaniem wiarygodnego poziomu jakości i przemyślaną polityką eksportową. Została zawiązana w 1949 roku w miejscowości Dolianova, na południu wyspy.Spółdzielnia ta zrzesza przeszło czterystu członków, uprawiających w sumie ponad 1200 hektarów winnic! Ponieważ koncentrują się na prezentacji lokalnej tradycji, z niemal zapomnianym białym szczepem nuragus na czele, jest to poważna i przekrojowa reprezentacja win sardyńskich. Oprócz sztandarowego czerwonego cannonau są takie endemity jak monica, wspomniany nuragus i rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego vermentino. Powstają z nich zarówno odmianowe wina apelacyjne, jak i kupażowane regionalne klasy IGT. Średnia produkcja roczna wynosi około cztery miliony butelek.

 

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Cagliari 28.05.2019 linie Ryanair , powrót z Cagliari 4.06.2019

Jeśli preferujecie Państwo inne loty, inne miejsce wylotu prosimy o kontakt.  Wówczas spotkanie z  grupą nastąpi na lotnisku w Cagliari

 

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy na Sardynii korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

3 noclegi w hotelu w Cagliari, 3 noclegi w hotelu na Półwyspie Sinis, 1 nocleg w hotelu w Orroli

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Esta odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach podstawowego pakietu ubezpieczenia Bezpieczne Podróże Signal Iduna

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka 1000 PLN płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem. Istnieje możliwość płatności zarówno w PLN jak i w EUR.

Faktura vat marża lub  faktura VAT+ 23%.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1- 28.05 Cagliari – targ San Benedetto – rejs

Wylot z Warszawy, przylot do Cagliari w godzinach porannych. Po powitaniu na lotnisku ruszamy od razu na poszukiwanie lokalnych smaków. W tym celu wraz z przewodnikiem udamy się na lokalny rynek San Benedetto, który za niepozorną fasadą skrywa w sobie wszystko, co Sardynia ma najlepszego do zaoferowania. Znajdziemy tutaj wyśmienite sery, szynki, owoce morza, miód, pieczywo, świeże warzywa i owoce, no i oczywiście wino. Po degustacji lokalnych specjałów lunch i transfer do hotelu. Jest to niewielki, kameralny i komfortowy hotel w centrum Cagliari. Popołudniem urokliwy rejs po okolicznych zatokach oraz niebywała możliwość podziwiania tutejszych plaż. Nocleg.

Dzień 2 29.05 San Sperate – warsztaty kulinarne pasta cooking – Cagliari

Po śniadaniu przejazd do niezwykłej wsi San Sperate, swoistego muzeum pod gołym niebem, którego mury ozdobione są ponad setką różnobarwnych murali, nawiązujących często do życia codziennego mieszkańców miejscowości. San Sperate słynie jednak także z hodowli cytrusów i moreli, dlatego zwiedzanie rozpoczniemy od wizyty w organicznym ogrodzie, gdzie poznamy tajniki hodowli roślin bez użycia pestycydów. Następnie czeka nas lekcja przygotowywania świeżego makaronu zakończona wspólnym lunchem. Po południu spacer po miejscowości, podczas którego podziwiać będziemy dzieła lokalnych artystów. Wieczorem powrót do Cagliari, dla niestrudzonych spacer po tutejszych plażach. Nocleg w hotelu.

Dzień 3 30.05 Grota Is Zuddas – winnica Santadi – Półwysep Sinis

Po śniadaniu przejazd do Santadi i zwiedzanie z lokalnym przewodnikiem jednej z najpiękniejszych sardyńskich jaskiń, groty Is Zuddas, której ozdobione niezwykłymi formacjami korytarze ciągną się w głąb ziemi na długość ponad 1,5 km. Stamtąd czeka nas przejazd na lunch połączony z degustacją wina do winnicy Santadi. Założona w 1960 roku winnica, chlubiąca się łączeniem tradycji z nowoczesnością, produkuje przede wszystkim bogate, aromatyczne wina carignan, ale nie zapomina również o lokalnych odmianach vermentino, nuragus i nusco. Na zakończenie dnia przejazd w okolice malowniczego, głęboko wrzynającego się w morze Półwyspu Sinis (ok 2,5h jazdy), po drodze wiele okazji do zdjęć ale i przystanków na pięknych plażach.  Zakwaterowanie w butikowym hotelu.

Dzień 4 31.05 Tharros – Giganty z Mont’e Prama – degustacja

Po śniadaniu całodzienne zwiedzanie okolicy z przewodnikiem. Tego dnia odwiedzimy m.in. ruiny starożytnego miasta Tharros, założonego jeszcze przez Fenicjan na samym Półwyspie Sinis. Miasto przez wiele setek lat pozostawało stolicą diecezji sardyńskiej i do dziś ma status tytularnej stolicy biskupiej. Następnie udamy się do lokalnego muzeum, gdzie podziwiać można tzw. Giganty z Mont’e Prama, ponad dwumetrowe rzeźby, które zaraz po posągach egipskich są najprawdopodobniej najstarszymi przedstawieniami antropomorficznymi w całym basenie Morza Śródziemnego.  Jednak obok uczty dla ducha czeka nas również istna orgia smaku podczas degustacji wina w ceglanych piwnicach Vernaccia i rustykalnego sardyńskiego lunchu, zakończona odkrywaniem sekretów produkcji sardyńskiego kawioru – bottargi. Wieczorem powrót do hotelu.

Dzień 5  1.06 Santu Lussurgiu – degustacja

Kolejny dzień pod znakiem jedzenia i wina. Tym razem wraz z przewodnikiem udamy się po śniadaniu do Bosy, aby odkryć tutejsze wina malvasia. Stamtąd udamy się do Santu Lussurgiu, niewielkiej miejscowości położonej na zboczu wygasłego wulkanu, będącej mimo swej niepozorności prawdziwą twierdzą sardyńskiego slow-foodu. Na miejscu rozkoszować będziemy się bue rosso, czyli przepyszną wołowiną z lokalnej rasy krów oraz miejscowym serem Casizzolu, który znalazł się w tzw. Arce Smaków czyli programie odbudowy bioróżnorodności prowadzonym przez organizację Slow Food. Wieczorem powrót do hotelu.

Dzień 6  2.06 Su Nuraxi – degustacja oliwy

Tego dnia poznamy zabytki niezwykłej, tajemniczej cywilizacji nuragijskiej, która zamieszkiwała wyspę w drugim tysiącleciu p.n.e. i która pozostawiła po sobie ok. 7 tys. kamiennych baszt, zwanych nuragami. Odwiedzimy najbardziej okazałą z nich, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO nuragę Su Nuraxi. Następnie zwiedzimy farmę oliwną i poznamy sekrety produkcji oliwy z oliwek, a jeśli czas pozwoli weźmiemy także udział w zbiorach. Wieczór zakończymy degustacją win w lokalnej winnicy. Na kolację i nocleg udamy się do klimatycznego hotelu w pobliżu Su Nuraxi.

Dzień 7 3.06 Winnica Dolianova – Cagliari

Po śniadaniu przejazd do winnicy Dolianova, niezwykłej winnicy zrzeszającej ponad 300 lokalnych winiarzy, która w ciągu swej długiej historii otrzymała ponad 500 różnego rodzaju wyróżnień i nagród. Na miejscu degustacja win oraz lunch z tradycyjnych, lokalnych składników. Po południu przejazd do Cagliari i spacer po mieście z przewodnikiem.  Ostatnia okazja by wybrać się na tutejsze plaże. Nocleg w hotelu.

Dzień 8 4.06 Wylot

Transfer na lotnisko, powrót do kraju.

 

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl