Wyjazd Toskania 8-14.05.2022

MISJA WINO: WYJAZD DO TOSKANII

LICZBA UCZESTNIKÓW: około 20 osób

ZAKWATEROWANIE:

AGRITURISMO I VERONI, Si Montalcino, Palace Lido Hotel & Suites

 LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 6

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

CENA: 9350 zł ( dotyczy jednek osoby zakwaterowanej w pokoju dwuosobowym). Cena z przelotem ( bagaż 20 kg)

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • Przelot na trasie Warszawa – Monachium – Florencja i Bolonia – Monachium – Warszawa liniami Lufthansa oraz Air Dolomiti z bagażem rejestrowanym 20 kg i podręcznym 8 kg
  • Opłaty lotniskowe
  • Transfery lotnisko – hotel – lotnisko
  • 2 noce w hotelu Si Montalcino
  • 1 noc w hotelu Palace Lido Hotel & Suites
  • 3 noce w hotelu I Veroni przy pięknych winnicach
  • W sumie: 5 x śniadanie, 3 x lunch, 5 x kolacja
  • Transport prywatny dla całej grupy
  • Zwiedzanie: Siena, San Gimignano z polskojęzycznym przewodnikiem
  • Słuchawki na czas zwiedzania Sieny i San Gimignano
  • Wizyty w 4 winnicach z degustacjami: Poliziano w Montepulciano, I Veroni, Tenute Silvio Nardi (z przekąskami), Grevepesa
  • Aktywność: Szukanie trufli z lunchem
  • Lekcja gotowania toskańskich specjałów z kolacją
  • opieka przedstawiciela Biura Podróży „Rapala”
  • opieka przedstawiciela firmy „Misja Wino/specjalistę od win, który będzie dzielił się swoją enologiczną wiedzą
  • Bilety wstępu do katedry w Sienie
  • Podatki turystyczne
  • Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z roszerzeniem o covid19
  • Składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy
  • Przewodnik po Toskanii
  • Obsługa programu poprzez aplikację mobilną
CENA NIE ZAWIERA
  • Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.
  • Wydatków osobistych

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 27 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka i Weronika Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które odpowiadają współczesnym wymogom.

Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.

MISJA WINO: TOSKANIA

Toskania to kraina winem płynąca. To wspaniały region środkowych Włoch, który należy chłonąć wszystkimi zmysłami.  Bogate, zachwycające wina, wspaniała kuchnia, a do tego urzekające zabytki to główne atuty tej pięknej krainy. Toskania to również jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie, kto z nas nie zna cenionego Chianti Classico ? Krajobraz zdominowany jest przez winnice z wiekowymi drzewami oliwnymi w tle, wzgórzami cyprysów i majestatycznymi dębami. Z nami zwiedzicie przepełnioną zabytkami Sienę, Montepulciano i malownicze San Gimignano, skosztujecie największych win tego regionu oraz poczujecie atmosferę krainy śpiąc w toskańskiej willi oraz pośrodku klimatycznej winnicy.

WINNICE i ZWIEDZANIE

I VERONI

Historia winnicy i gruntów rolnych w I Veroni sięga średniowiecza. Z tych czasów pochodzą ruiny wieży obserwacyjnej, która przypomina o starych dziejach posiadłości. Dziś, gospodarstwo  rozprzestrzenia się na 50 ha. Winnice obejmują 15 ha. Posiadłość jest jednym z liderów jakościowych w Chianti Rufina. W 2007 roku ukończono prace nad uruchomieniem części hotelowej zapewniającej komfortowe warunki dla enoturystów chcących poznać klimat tej części Toskanii.

SILVIO NARDI

Rodzina Nardich pochodzi z Umbrii, gdzie od XIX wieku jej członkowie projektowali architekturę użytkową dla rolnictwa. W 1950 Silvio Nardi kupił niewielką posiadłość Casale del Bosco w toskańskim Montalcino, i zajął się jak wszyscy w okolicy uprawą winorośli i produkcją wina. Podstawa produkcji to wielkie brunello i rosso di Montalcino. Międzynarodowe kupaże mają statut mało znanej apelacji Sant`Antimo, związanej z dawnym klasztorem pod takim wezwaniem, leżącym nieopodal Montalcino.

PODERRE SETTE

W sercu apelacji Bolgheri znajduje się wyjątkowa winnica Poderre Sette. Do jej unikalności przyczynia się bez wątpienia wybitne terroir i osobliwa nazwa nawiązująca do 7 grzechów głównych. Etymologia nazwy  jest w pełni uzasadniona, gdyż przy tych winach ciężko zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Od początków istnienia filozofią winnicy było zrównoważone rolnictwo oraz poszanowanie środowiska. Flagowe wina to oczywiście potężne czerwienie, które z powodu ciepłego klimatu są niezwykle gęste, intensywne z wyraźnymi aromatami dojrzałej wiśni, lukrecji i długim, precyzyjnym finiszem. Producent może być również dumny z win białych. Kupaż vermentino i sauvignon blanc to elegancja w najczystszej formie. Żwawa kwasowość, mineralność i słona końcówka tylko dopełniają dzieła !

GREVEPESA

W sercu sielankowego i malarskiego pejzażu toskańskich wzgórz regionu Chianti Classico ma swą siedzibę niezwykła spółdzielnia winiarska, założona w 1965 roku. Niezwykła, bo mimo sporych rozmiarów: ponad stu różnych, okolicznych dostawców winogron, ponad tysiąc kontrolowanych hektarów, trzyma wysoki poziom jakości, także w relacji do ceny! Winnica proponuje  ważne wina apelacyjne i regionalne Toskanii, jak brunello, morellino, supertoskan, biała vernaccia i słodkie vin santo. Dlatego w winnicach prócz czołowego sangiovese są też obecne syrah, merlot, trebbiano, vermentino i vernaccia. Skromnym symbolem winiarni jest rysunek irysa, jednego z kwiatów Toskanii.

POLIZIANO

Winnica Poliziano została założona w 1961 roku, kiedy Dino Carletti, poruszony romantyczną i pełną pasji wizją swojej ojczyzny, nabył pierwszą działkę o powierzchni 22 hektarów. Posiadłość rozrosła się na przestrzeni lat do 170 hektarów. Imię Poliziano to hołd dla humanisty poety Angelo Ambroginiego (1454-1494), zwanego „Poliziano”. Federico Carletti, syn Dino, po ukończeniu studiów w dziedzinie rolnictwa przejął zarządzanie Poliziano w 1980 roku. Winnica koncentruje się na innowacyjnej, ale jednocześnie szanującej środowisko uprawie  uzyskując wino Nobile o doskonałej budowie i  jakości.

Jeśli preferujecie Państwo inne loty, inne miejsce wylotu prosimy o kontakt.

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu korzystać będziemy z busa wraz z kierowcą.

TRANSPORT PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Florencji dnia 8 maja 2022 liniami Lufthansa o 09:15, przylot do Monachium o 10:45. Wylot do Florencji liniami Air Dolomiti o 15:10, przylot do Florencji o 16:25. Powrót 14 maja 2021 liniami Air Dolomiti z Bolonii o 09:55, przylot do Monachium o 11;00. Wylot do Warszawy Lufthansą o 14:50, lądowanie w Warszawie o 16:20.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 6 noclegów w sprawdzonych przez nas hotelach. Pierwsze 2 noce spędzimy w hotelu Si Montalcin. Kolejną noc spędzimy w hotelu z widokiem na morze Palace Lido Hotel & Suites. Ostatnimi 3 nocami cieszyć się będziemy na terenie I Veroni, wyspecjalizowanej, certyfikowanej ekologicznie winnicy położonej w rejonie Chianti Rùfina.

 

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc. Program ma charakter leniwego zwiedzania z dużą ilością wina i jedzenia, chcemy uniknąć tzw. „bieganiny” typowej w komercyjnych programach.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będzie przedstawiciel Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Rapala odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach rozszerzonego pakietu ubezpieczenia firmy ERGO lub Signal Iduna zawierający rozszerzenie o choroby przewlekłe oraz zachorowanie na covid19.

BEZPIECZEŃSTWO

Zwracamy szczególną uwagę na bezpieczeństwo naszych klientów, dlatego korzystamy z zaufanych partnerów i zawsze wliczamy wysokie ubezpieczenie do wszystkich naszych programów. Jesteśmy w nieustannym kontakcie z naszymi kontrahentami we Włoszech i dokładamy wszelkich starań, by wyjazdy odbywały się z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa.

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka to 30% wartości imprezy, płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

08.05 – dzień 1

Zbiórka pasażerów na lotnisku Okęcie, lądowanie we Florencji ok. 16:25. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie. Wspólna uroczysta powitalna kolacja w pobliżu hotelu. Powrót do hotelu i nocleg.

09.05 – dzień 2

Po śniadaniu, dzisiejszą podróż rozpoczniemy od poszukiwania trufli, nazywanych we Włoszech „Białym złotem”.  Na poszukiwania najlepiej wybrać się bladym świtem, kiedy nad toskańskimi wzgórzami ranne wstają zorze, wtedy podobno odurzający zapach tych grzybów jest najmocniejszy. Warto wiedzieć, że tradycyjna praktyka poszukiwania i zbierania trufli we Włoszech jest wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Unesco. Po poszukiwaniach, zjemy pyszny lunch w Tartufi Bianconi. Popołudniu udamy się do pierwszej winnicy na degustację – Poliziano w Montepulciano. Po degustacji spacer do restauracji Osmosi La botte na kolację. Powrót do hotelu i nocleg.

10.05- dzień 3

Dzisiejszy dzień będzie bardzo leniwy. Po pysznym śniadaniu udamy się do winnicy Tenute Silvio Nardi w Montalcino, gdzie czekać będzie na nas przedstawiciel winnicy, który oprowadzi nas po posiadłościach, i zaprosi nas na degustację z przekąskami. Popołudniu udamy się w stronę nadmorskiej agroturystyki, gdzie będziemy mieć wolny wieczór na odpoczynek i integrację. A w porze kolacji zorganizujemy lekcję gotowania!

11.05 – dzień 4

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od wizyty w jednym z najpiękniejszych miasteczek Toskanii – w Sienie. Obecnie  Po dziś dzień zachował się tu stanie praktycznie nienaruszonym średniowieczny układ miejski oraz niezliczona ilość pięknych średniowiecznych budowli. Serce miasta stanowi ogromny (przypominający swoim kształtem muszlę) amfiteatralny plac Piazza del Campo. Pospacerujemy po mieście z lokalnym przewodnikiem. Po czasie wolnym na zakupy i lunch, udamy się do winnic I Veroni, gdzie spędzimy kolejne 3 noce. Kolacja w restauracji „Artemide” nieopodal I Veroni.

12.05 – dzień 5

Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie winnicy oraz degustację. Zjemy lekki lunch i udamy się do drugiej toskańskiej perełki – San Gimignano, które jest jednym z najlepiej zachowanych średniowiecznych miast Europy, znane z wysokich, czworokątnych wież, których dawniej było aż siedemdziesiąt dwie, a do dziś pozostało zaledwie czternaście. Po czasie wolnym na leniwy spacer i kolację wrócimy do hotelu.

13.05 – dzień 6

Dzisiejszy dzień będzie pełen picia wina i pysznego jedzenia. Dzień zaczniemy od wizyty w winnicyGrevepesa, ostatniej winnicy na naszej trasie, w samym centrum Chianti. Czekać tam na nas będzie lunch z degustacją. Popołudniu wrócimy do winnicy I Veroni na odpoczynek przed podróżą i pożegnalną kolację we wspólnym gronie.

14.05- dzień 7

Po bardzo wczesnym śniadaniu, wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Bolonii na lotnisko. Wylot z Bolonii o 9:55, przylot do Warszawy o 16:20. Pożegnanie z grupą.

 

 

 

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl