Wyjazd RPA 19-30.01.2022

MISJA WINO: WYJAZD DO RPA

 

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 20 osób

ZAKWATEROWANIE: hotele 4/ 5 gwiazdkowe. Ostatnia noc w jednym z najlepszych hoteli w Kapsztadzie
The Table Bay Hotel 5* https://www.suninternational.com/table-bay/

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 9

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 12 OSÓB.

CENA: 15290 plus przelot ok. 3450 PLN

Cena dotyczy 1 osoby zakwaterowanej w pokoju dwuosobowym

ŚWIADCZENIA W CENIE:

Cena zawiera:

  • 3 noclegi w hotelu Kapsztadzie (w tym ostatniA noc w hotelu The Table Bay 5*)
  • 2 noce Stellenbosch
  • 2 noce okolice Montagu
  • 1 nocleg w lodży Aqulila Game Reserva
  • 1 nocleg w Hermanus
  • 9 x śniadań, 6 x lunch, 5 x kolacja
  • Do posiłków wino miedzy – ½ – 1 butelki wina na osobę
  • Wizyty w 7 winnicach z degustacjami
  • Transport prywatny autobusem dla całej grupy
  • Zwiedzanie miejsc wyszczególnionych w programie
  • 2 safari
  • Polskojęzyczny pilot na czas zwiedzania
  • Opieka przedstawiciela Biura Podróży „Rapala”
  • Opieka przedstawiciela firmy Kondrat Wina Wybrane- specjalistę od win, który będzie dzielił się swoją wiedzą enologiczną
  • Wszystkie bilety wstępu
  • Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z rozszerzeniem o covid19
  • Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
  • Obsługa programu przez aplikację mobilną
  • Przelot na trasie Warszawa – Doha – Kapsztad – Doha – Warszawa Warszawa liniami Quatar Airways z bagażem rejestrowanym 23kg i podręcznym 8 kg
  • Wszystkie opłaty lotniskowe
  • Napiwki dla kierowców i obsługi

 

Cena nie zawiera:

  • Ewentualnych testów PCR lub antygenowych (jeżeli będą wymagane)
  • Wydatków osobistych
  • Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 20 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 27 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka i Weronika Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które odpowiadają współczesnym wymogom.

Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.

 

MISJA WINO: RPA

Republika Południowej Afryki to synonim wspaniałych krajobrazów, różnych kultur i wielu języków. W kontekście winiarstwa RPA to przedstawiciel Nowego Świata, jednak z tradycją winiarską sięgającą ponad 300 lat. Sukces RPA związany jest ze sprzyjającymi warunkami klimatycznymi i niezwykłym ukształtowaniem terenu. To wszystko sprawia, że Południowa Afryka to kraj o imponującej różnorodności stylów win, uzależnionych od lokalizacji konkretnej winnicy. W trakcie MISJI WINO oprócz samego wina zasmakujemy prawdziwej dzikiej Afryki uczestnicząc w safari oraz poczujemy atmosferę wielkiego miasta zwiedzając Kapsztad. Nie zwlekaj – wyrusz z nami !

WINNICE i ZWIEDZANIE

ARABELLA

Nazwa winnicy pochodzi od czystej krwi arabskiej rumaków, hodowanych przez jej właścicieli!  Winnica obejmuje prawie trzysta hektarów. Ziemia ta należy do rodziny de Wet od 1860 roku, a obecna winiarnia została wybudowana w 2006 roku. Winnice są oszczędnie nawadniane, gleby mają wysoką zawartość cennych pierwiastków, głównie wapienia i potasu. W zrównoważonych uprawach pierwsze miejsce zajmują odmiany sauvignon blanc, chardonnay i viognier, oraz ciemne cabernet sauvignon, shiraz, merlot i pinotage. Nowocześnie wyposażona winiarnia  z własną, szybką linią do butelkowania, produkuje rocznie ponad 1 700 000 litrów wina.

LOTHIAN

Położona w samym sercu strefy Kogelberg Biosphere, na wysokości między 250-400 m.n.p.m. winnica Lothian to perła regionu Elgin. Klimat należy tu do najchłodniejszych w RPA, co powoduje, że jest to doskonałe siedlisko dla gron chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, rieslinga, ale i shiraza.  Kolosalne wrażenie robi  kompleks budynków wokół winnicy zapewniający wypoczynek w sąsiedztwie przepięknie prowadzonej winnicy. Wszystko to sprawia, że zaledwie trzy kwadranse jazdy samochodem od Kapsztadu, możemy się przenieść w świat zachwytu nad symbiozą człowieka z zapierającą dech w piersiach przyrodą.

SIMONSING WINE ESTATE

Simonsig Wine Estate jest synonimem historii południowoafrykańskiego przemysłu winiarskiego, regionu winiarskiego Stellenbosch i rodziny Malan. Te elementy przeplatają się na tej rodzinnej farmie, gdzie nieżyjący już Frans Malan wyprodukował pierwszą butelkę  Kaapse Vonkel, pierwszej w RPA Méthode Cap Classique. Jest również uhonorowany za współtworzenie prężnie rozwijającego się Szlaku Wina Stellenbosch. Dziś jego dziedzictwo żyje dzięki jego synom, Francois i Johanowi oraz wnukom Francois-Jacques, Christelle i Michaelowi, drugiemu i trzeciemu pokoleniu Malan w Simonsig Wine Estate.

DELAIRE GRAFF

Delaire Graff to wyjątkowe doświadczenie w rejonie Cape Winelands, poświęcone pięknu w jego wielu formach. Podobnie jak polerowanie diamentu w celu ujawnienia jego blasku, jubiler Laurence Graff przekształcił niezwykłe naturalne otoczenie w światowej klasy miejsce na wino, sztukę, kuchnię i ucieczkę od codzienności.W samym sercu południowoafrykańskich winnic w Delaire Graff Estate, goście mogą skosztować jednych z najlepszych południowoafrykańskich roczników w towarzystwie urzekających widoków na górę Simonsberg.

WELTVERDE

Podczas pierwszych lat produkcji wina w Weltevrede, Philip Jonker postawił sobie za misję tworzenie win światowej klasy. Szybko winnica zacząła zdobywać nagrody na międzynarodowych konkursach. Chociaż winnice Weltevrede położone są blisko siebie, różnią się diametralnie. Winnica obejmuje aż siedemdziesiąt dwie unikalne parcele, niektóre mniejsze niż pół hektara.

CREATION WINE ESTATE

W 2002 roku Jean-Claude (JC) i Carolyn Martin podjęli wyzwanie założenia winnicy w odległym zakątku regionu winiarskiego Walker Baya. 40 hektarów winnic zlokalizowanych na wyniosłym grzbiecie Hemel-en-Aarde nigdy wcześniej nie było obsadzone winoroślą, ale dostrzegając ogromny potencjał, postanowili z wytrwałością i determinacją przekształcić go w modelową winnicę. Winnice położone są wysoko na grzbiecie Hemel-en-Aarde w pobliżu Hermanus, na stromych wzgórzach góry Babylon Toren na wysokości 350 metrów nad poziomem morza. Wszystkie czerwone wina dojrzewają w optymalnych warunkach w 225-litrowych beczkach z dębu francuskiego.

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w RPA korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

PRZELOTY

19.01.2022 15:45 wylot z Warszawy, przylot do Doha o 23:10,Wylot z Doha o 02:15 rano, przylot do Cape Town o 11.15 – 20.01.2022

29.01.2022 Wylot z Kapsztadu o godzinie 19:10,  Przylot do Doha o godzinie 05:55. Wylot z Doha o godzinie 07:25. Przylot do Warszawy o godzinie 11:15.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 9 noclegów w hotelach 4-5 gwiazdkowych

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc. Program ma charakter leniwego zwiedzania z dużą ilością wina i jedzenia, chcemy uniknąć tzw. „bieganiny” typowej w komercyjnych programach.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Rapala odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach rozszerzonego pakietu ubezpieczenia firmy ERGO lub Signal Iduna zawierający rozszerzenie o choroby przewlekłe oraz zachorowanie na covid19. Dodatkowo proponujemy również zakup ubezpieczenia od kosztów rezygnacji, które chroni Państwa na wypadki chorobowe i losowe przed wylotem, w tym również na wypadek zachorowania na covid.

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka to 30% wartości imprezy, płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem.

 

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1: Warszawa

Zbiórka na lotnisku w Warszawie o 12:44, 15:45 wylot z Warszawy, przylot do Doha o 23:10.

Dzień 2: Kapsztad

Przylot do Cape Town. Przylot do Cape Town o 11.15. Lekki lunch w postaci małych przekąsek-lokalne samosas czyli trójkątne pierożki nadziewane wołowiną, kurczakiem lub warzywami w curry oraz aromatyczne malajskie ciastka. Punkt początkowy naszej wycieczki to najpiękniejsze miasto RPA, dlatego jeszcze tego samego dnia wybierzemy się na city tour po Kapsztadzie. Następnie wjedziemy na Table Mountain, skąd rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na Półwysep Przylądkowy, miasto, Głowę Lwa oraz wybrzeże Atlantyku. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Czas na odpoczynek. Kolacja – Afrykański wieczór z „interactive drumming session” czyli nauką gry na bębnach afrykańskich. Nocleg.

Dzień 3: Przylądek Dobrej Nadziei

Śniadanie w hotelu. Dzisiejszą podróż rozpoczniemy od przejazdu malowniczą trasą Chapman’s Peek Drive, udamy się na Boulders Beach, aby obejrzeć kolonię zagrożonych wyginięciem pingwinów afrykańskich. Następnie udamy się na Przylądek Dobrej Nadziei, najbardziej wysunięty na południowy zachód punkt Afryki i zdobędziemy latarnię morską Cape Point. Po wizycie w Parku Narodowym zwiedzimy słynne winnice Cape Point, gdzie czeka na nas degustacja win oraz piknik. Powrót do hotelu pod wieczór. Kolacja we własnym zakresie. W odległości spacerowej od hotelu znajdują się bary i restauracje. Nocleg.

Dzień 4: Avondale Wine Estate, Simonsig Wine Estate, Stellenbosch

Wykwaterowanie. Po śniadaniu wyjazd z miasta do regionu Cape Winelands.Wyśmienite jedzenie i wina zaspokoją każde podniebienie, a nieprzeciętne widoki ucieszą oczy. Pierwszym postojem na trasie będzie Avondale WineEstate, gdzie udamy się traktorem na „Winne Safari”, podczas którego dowiemy się ciekawych rzeczy na temat zrównoważonej uprawy oraz uprawy ekologicznej. Wizytę zakończymy degustacją win. Następnie czas na lunch by nabrać sił na kolejną degustację tym razem win musujących w Simonsig Wine Estate – jednym z pionierów win MCC w RPA. Po degustacji zakwaterowanie w hotelu w Stellenbosch – mekki dla wielbicieli win, wysmakowanych kawiarni i urokliwych zakamarków. Czas wolny na odpoczynek. Kolacja we własnym zakresie. Nocleg.

Dzień 5: Delaire Graff, Grande Provence Wine Estate, Franschhoek

Śniadanie. Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od wizyty i degustacji w winnicy Delaire Graff. Następnie udamy się do Bablonstores Gardens – spacer po ogrodzie skrywającymponad 300 gatunków jadalnych roślin, Na obiad przejedziemy do Grande Provence Wine Estate, winnicy, która oprócz wina i bardzo dobrego jedzenia posiada na swoim terenie galerię sztuki. W rozległym parku będzie można podziwiać ponad gabarytowe dzieła sztuki wykonane z metalu i kamienia. Po południu czas wolny na zwiedzanie Franschhoek. Dla spragnionych winnic spontaniczna wyprawa do kliku magicznych miejsc. Kolacja we własnym zakresie. Nocleg.

Dzień 6: Winelands – Breede River Wine, Welteverde

Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd przez dolinę rzeki Breede, która jest chronionym obszarem produkcji wina w regionie Przylądka Zachodniego w RPA. Otoczona z trzech stron pasmami górskimi, dolina odpowiada za dużą część produkcji wina w kraju. Przyjazd do Roberson. Czas wolny na lunch. W godzinach popołudniowych zatrzymamy się w winnicy Weltevrede. Zaczniemy degustacji Chardonnay WELTEVREDE w różnych odsłonach oraz zwiedzimy muzeum prezentującego różnice w terroir. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny na odpoczynek. Kolacja w towarzystwie właściciela winnicy, który opowie więcej o historii tego miejsca. Nocleg

Dzień 7: Winnica Arabella, farma oliwek

Po śniadaniu czas na krótki odpoczynek. Wizyta w okazałej winnicy Arabella Wine Estete, która zdobyła podwójne złoto w konkursie Michelangelo International Wine Challenge. Tutaj poznamy tajniki produkcji Pinotage symbolu winiarstwa afrykańskiego. Degustacja z lokalnymi przystawkami. Następnie udamy się na farmę produkującą oliwę z oliwek, którą zwiedzimy wraz z właścicielem, próbując różnych rodzajów oliwek, tapenad i oliw. Powrót do hotelu. Czas wolny na odpoczynek. Kolacja. Nocleg

Dzień 8: Into the wild- Rezerwat Safari

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Rezerwatu Aquila Private Game, na którego terenie żyją zwierzęta zaliczane do wielkiej piątki Afryki. Lunch w lodży. Po południu weżniemy udział w ” game drive” lokalnym safari, samochodami 4×4. Jest to coś więcej niż niezapomniane doświadczenie dzikiej przyrody, to doświadczenie luksusowej afrykańskiej gościnności, tradycyjnych przysmaków kulinarnych, doskonałości usług i przywrócenia dumy rdzennym mieszkańcom. Wieczorem kolacja na terenie rezerwatu. Nocleg.

Dzień 9 Prywatny Rezerwat Safari – Hermanus (Przylądek Igielny) 

Wczesnym rankiem wybierzemy się na drugie safari w rezerwacie. Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Hermanus ( Przylądek Igielny) – Przylądek stanowiący najbardziej wysunięty na południe kraniec Afryki. Przebiegający przez niego południk uznawany jest za umowną granicę dwóch oceanów: Indyjskiego i Atlantyckiego. Po drodze zatrzymamy się w winnicy Creative Wine Estate na degustację win musujących. Lunch w Spookfontein Wine Farm. Po południu przejazd do hotelu, zakwaterowanie i czas wolny, podczas, którego będzie można zwiedzić malowniczo położone miasto Hermanus. Kolacja we własnym zakresie. Nocleg.

Dzień 10: Hermanus – Kapsztad – winnica Lothian

Śniadanie. Wyjazd z Hermanus. Następnie udamy się z wizytą na farmę ” Heart of Abalone „gdzie będziemy degustować abalone – uchowce znane ze swojego wspaniałego smaku. Następnie przejedziemy do wyjątkowej winnicy Lothian gdzie oprócz degustacji wina czeka nas pyszny lunch. Przejazd do Cape Town. Zakwaterowanie w jednym z najlepszych hoteli w mieście The Tabala Bay Hotel 5*. Czas wolny na wypoczynek. Kolacja pożegnalna.

Dzień 11: Kapsztad i wylot do Polski

Śniadanie w hotelu. Czas wolny. Wykwaterowanie z możliwością pozostawienia bagażu w hotelu. Czas na zakupy. Możliwość skorzystania za dodatkowa opłatą z rejsu, zwiedzania akwarium, przelotu helikopterem bądź wynajęciem rowerów. Przewodnik pomoże w wyborze atrakcji.  Lunch we własnym zakresie. Przejazd na lotnisko. Wylot do Polski o godzinie 19:10

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl