Wyjazd APULIA 15-22.10.2019

MISJA WINO: WYJAZD DO APULIIWyjazd Apulia 2019

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 12 osób

ZAKWATEROWANIE: agroturystyka, hotel

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 7

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 12 OSÓB. PROSZĘ NIE REZERWOWAĆ BILETÓW BEZ UPRZEDNIEGO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z ORGANIZATOREM.

CENA: 1688 EUR + koszt biletów lotniczych  (cena dotyczy jednej osoby zakwaterowanej w  pokoju dwuosobowym)

dopłata do jedynki 250 EUR

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • transport zorganizowany na całej trasie,
  • 7 noclegów ze śniadaniami (2 Masseria- agroturystyka w okolicach Sammichelle, 3 w Masserii nieopodal Ostuni, 2 w hotelu w Lecce),
  • wizyta w winnicy Pliniana wraz z degustacją i lunchem,
  • wizyta  w winnicy Guarini wraz z degustacją i lunchem,
  • wizyta w trzeciej winnicy wraz z degustacją lokalnych win,
  • posiłki wymienione w programie,
  • bilety wstępów do wymienionych atrakcji,
  • degustacja serów, 
  • degustacja oliwy,
  • przewodnik lokalny,
  • pilot ESTA TRAVEL,
  • opiekun Misji Wino,
  • ubezpieczenie Super Obligo z uwzględnieniem chorób przewlekłych,
  • składka na Fundusz Gwarancyjny.

 

CENA NIE ZAWIERA

– posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 10-14 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

ESTA Travel to butikowe, niezależne biuro podróży zajmujące się organizacją wyjazdów egzotycznych na wszystkie kontynenty. Małe grupy, profesjonalna opieka, dobra kuchnia, starannie dopasowane hotele na trasie to nasza wizytówka. Aktualną ofertę poszerzamy na bieżąco o nowe kierunki przecierając szlaki samodzielnie. Travel concierge, wyjazdy indywidualne, grupowe, incentive, z dziećmi i tematyczne: zapraszamy do wspólnego podróżowania. Wyjazdy na indywidualne zamówienie dopasowane do zainteresowań podróżujących. Świat smakuje szczególnie wybornie kiedy podsycany jest aromatami dobrego wina – stąd pomysł na wspólne MISJE z KONDRAT WINA WYBRANE

MISJA WINO: APULIA

Apulia to niezwykły region wysunięty na południowy wschód Włoch. W aspekcie winiarskim to królestwo przede wszystkim uwielbianego przez Polaków primitivo. Pod względem produkcji Apulia jest jednym z największych obszarów upraw winorośli na świecie z wynikiem ponad 100 tys. hektarów. Apulia to nie tylko malownicze winnice, ale także bajowe domki trullo, podwodne groty i zachwycające plaże Pogliano a mare.

 

WINNICE i ZWIEDZANIE

PLINIANA

Pliniana to spółdzielnia zrzeszająca ponad 800 rolników działających w DOC Primitivo di Manduria, którzy dostarczają wysokiej jakości winogrona. W 1500 hektarów winnic należących do spółdzielni uzyskuje się 70 000 ton winogron Primitivo di Manduria. Resztę stanowią uprawy negroamaro, malvasia nera, fiano, malvasia bianca. Wiek winorośli waha się od 10 do 80 lat. Pasja i przywiązanie do ziemi i pracy, szacunek do ożsamości i tradycji, to obok nowoczesnych technologii, najsilniejsze oręże producenta, którego pozycja jakościowa okazuję się być niezachwiana od połowy lat 80 XX wieku

GUARINI

Historyczna posiadłość księcia Guarini mieści się na gorącym południu Italii, w samym obcasie włoskiego buta, czyli na Półwyspie Salentyńskim, w prowincji Lecce. Herb książęcy chroni ponad dziewięć wieków historii, sięgając zamierzchłych czasów wypraw krzyżowych, 1040 roku i władania Normanów Sycylią i Apulią.Osiemnastowieczny pałac książęcy skrywa w swych daleko starszych piwnicach dawną olejarnię, obecnie miejsce przechowywania beczek z winem. Firma Guarini obejmuje swym działaniem nie tylko produkcję wina, ale też oliwy i warzywnych produktów spożywczych, takich jak suszone pomidory. Uprawy rozciągają się na niemały areał 700 hektarów, z czego gaje oliwne zajmują 260, a winnice 70 hektarów. Trzy główne odmiany winorośli mają regionalny charakter i zapewne greckie pochodzenie: primitivo, negroamaro i malvasia nera. Butelkuje się je głównie jako wina regionalne IGT. W latach dziewięćdziesiątych pierwszy producent który z dumą lokalnego dziedzictwa ale i z odwagą wprowadził na rynek szerzej nieznane, odmianowe primitivo. Od 2005 roku firma Guarini rozpoczęła konwersję na uprawy ekologiczne.

 

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Bari 15.10.2019 linie Wizzair powrót z Bari 22.10.2019

Jeśli preferujecie Państwo inne loty, inne miejsce wylotu prosimy o kontakt.  Wówczas spotkanie z  grupą nastąpi na lotnisku w Bari

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Apulii  korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 4 noclegi w agroturystyce w okolicach Bari, 2 w hotelu w Lecce, 1 w hotelu w okolicach Conversano .

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Esta odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach podstawowego pakietu ubezpieczenia Super Obligo

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka 1000 PLN płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem. Istnieje możliwość płatności zarówno w PLN jak i w EUR.

Faktura vat marża lub  faktura VAT+ 23%.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1 – Bari Wylot z Polski, lądowanie na lotnisku w Bari. Przejazd autobusem prywatnym dla grupy do Bari. Krótki spacer po mieście. Sobotnie popołudnie to idealny czas, by zacząć przechadzkę przy zamku, gdzie na murach zasiadają odpoczywający Włosi, tu je się lody, pije mocne espresso a po drugiej stronie trwa w najlepsze produkcja pasta fresca, świeżych makaronów, które królują w Apulii. Podczas spaceru zobaczymy Bazylikę Św. Mikołaja z grobem Królowej Polski Bony Sforzy, a następnie udamy się Katedry San Sabino. Na Placu Głównym miasta zrobimy sobie krótką przerwę na zdjęcia i pierwszy kieliszek wina wraz z focaccią (płatne osobno). Przejazd do Masserii – starej typowej dla tego regionu zabudowy otoczonej winnicami i sadami owocowymi w miejscowości Sammichelle. Wieczorem przejazd do pizzerii. Tu istna uczta dla podniebienia, festiwal najlepszej pizzy w okolicy oraz specjalnie dobrane do tego wina (wina i napoje płatne wg karty).

Dzień 2 – Alberobello – Locorotondo Dzień rozpoczniemy od zwiedzania Alberobello, niezwykłego miasteczka wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miejscowość nazywana jest stolicą trulli, tj. XIII-wiecznych kamiennych domów o okrągłym kształcie i spadzistym dachu ozdobionym pinaklami. My przespacerujemy się po zabytkowej dzielnicy Rione Monti, a także udamy się do kościoła św. Antoniego, jedynego kościoła na świecie zbudowanego w stylu trulli. Lunch w Alberobello w jednej z najbardziej znanych tutejszych restauracji.Wzmocnieni lokalnymi specjałami i mocną kawą ruszamy do położonego nieopodal miasteczka Locorotondo. Locorotondo, okrągłe, naprawdę zachwycające białe miasto Apulii, od lat należy do najpiękniejszych w całym regionie. W lokalnym nowoczesnym wine barze zapraszamy do degustacji win lokalnych, w szczególności pochodzącego z tej miejscowości wina białego Locorotondo (płatne osobno). Kolacja u miejscowego rzeźnika, przy którego sklepie działa także wyśmienita restauracja przygotowująca posiłki zgodnie z zamówieniem klienta z witryny sklepowej. Na nas czeka dzisiaj moc przystawek, wspaniałe grillowane roladki oraz regionalne kiełbaski. Duży wybór win (wina i napoje płatne wg karty).

Dzień 3 – Polignano a Mare – Gioia del Colle – Ostuni Po śniadaniu udajemy się do położonej na wysokim klifie klimatycznej wioski rybackiej Polignano a Mare, która oprócz owoców morza słynie także z ręcznie robionych lodów, których będziemy mogli spróbować w lokalnej gelaterii. Poza bardzo oryginalnymi smakami lodów serwuje się tu także nietypową kawę z likierem pomarańczowym. Czas wolny na lunch we własnym zakresie.Po południu przejazd do Gioia del Colle, miasteczka słynącego z produkcji win Primitivo DOC i wizyta w jednej z lokalnych winnic. Poza bardzo klimatycznymi wnętrzami winnica zaskakuje uznanymi nagrodami dla swoich win oraz ich wyjątkowym smakiem. Przejazd na nocleg w okolice Ostuni do kolejnej Masserii. Kolacja w willi.

Dzień 4 – Grotta di Castellano – warsztaty kulinarne Po śniadaniu przejedziemy do kolejnej Masserii na naszej trasie. Ta została już wielokrotnie uznawaną za jedną z najpiękniejszych w okolicy, gościła na łamach wielu poczytnych magazynów na całym świecie. My pod okiem szefa kuchni zgłębimy tutaj tajniki przygotowywania makaronów, nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. To, co ugotujemy to zjemy. Popołudniowa uczta w Masserii z winami. Następnie przejazd w okolice Conversano, by zobaczyć dumę Apulii, największy we Włoszech kompleks jaskiń. Grotta di Castellano to głębokie zachwycające korytarze pełne przeróżnych formacji wraz z liczącą 60 m głębokości komnatą La Grave. Najpiękniejsza komnata Bianca mieniąca się feerią blasku kryształów czeka w nagrodę na końcu długiej wędrówki.  Powrót do naszego hotelu. Kolacja w hotelu.

Dzień 5- Ostuni – producent oliwy Tego dnia po śniadaniu wyruszmy do Ostuni, ze względu na białe mury starówki znanego także jako „Białe Miasto”. Spacer urokliwymi uliczkami starego miasta pozwoli w pełni nacieszyć się niezwykłą harmonią tej wyjątkowej miejscowości. Przerwa na kawę, zakupy. Stamtąd udamy się do XVI-wiecznego gospodarstwa produkującego organiczną oliwę z oliwek oraz organiczne warzywa i owoce. Na miejscu poznamy sekrety produkcji i skosztujemy prawdziwej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ponadto czeka nas także wybitny lunch przygotowany na bazie lokalnych organicznych warzyw oraz oliwy. Wraz z posiłkami zaserwowane zostaną trzy wina z regionu Apulii. Powrót do hotelu.

Dzień 6 – Matera – Pliniana – Lecce Po śniadaniu czeka nas przejazd do Matery. To kamienne miasto znane jest z niesamowitej zabudowy, wielokrotnie było tłem dla filmów oraz pokazów mody. Matera często nazywana skalnym miastem została wpisana na listę UNESCO wraz ze swoimi wykutymi w skale domostwami, których fasada zewnętrzna jest tylko częścią murowaną. Matera to Europejska Stolica Kultury w 2019 roku. Nasze zwiedzanie zaczniemy od dobrej kawy w tutejszym barze w centrum miasta, następnie zrobimy spacer po najbardziej urokliwych zakamarkach miasteczka. Wejdziemy także do jednego z typowych domków, gdzie teraz mieści się małe muzeum. W porze obiadowej dotrzemy do winnicy Pliniana. Założona w 1964 jako spółdzielnia skupia obecnie 570 członków, produkujących głównie DOC Primitivo di Manduria, będąc jednocześnie jednym z największych producentów tego wina w regionie. Tu na miejscu zwiedzanie winnicy, degustacja i lunch w towarzystwie miejscowych win. Przejazd do Lecce. Zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem wspólny spacer na starówkę do jednej z tutejszych restauracji, gdzie mamy zamówioną kolację z winem.

Dzień 7- Lecce Po śniadaniu, wraz z przewodnikiem, rozpoczniemy zwiedzanie głównego miasta regionu Salento – Lecce. Ze względu na swą niezwykle piękną architekturę miasto to uznawane jest za stolicę baroku południowych Włoch i często nazywane jest „Florencją Południa”. Ponadto słynie z wielowiekowych tradycji greckich, a część mieszkańców po dziś dzień posługuje się mieszanym dialektem włosko-greckim. Na lunch przejedziemy do szczycącej się niemalże tysiącletnią tradycją winnicy Duca Guarini, gdzie na 700 hektarach uprawiane są nie tylko winogrona, lecz także oliwki i warzywa. Na miejscu będziemy mogli skosztować organicznych, lokalnych win Negroamaro, Primitivo i Black Malvasia. Zwiedzanie winnicy i lunch. Powrót do Lecce. Czas wolny. Wieczorem wspólny spacer na pożegnalny kieliszek wina w jednej z tutejszych winotek (płatne wg karty).

Dzień 8 –  Monopoli. Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do Monopoli. To niewielkie miasteczko położone nad morzem jest zaskakującym przykładem cudownych ukwieconych uliczek, maleńkich restauracji i kawiarni, mini butików oraz galerii. Korzystając z okazji ostatniego dnia pobytu zapraszamy na wspólny spacer, w czasie wolnym będzie idealna okazja na lunch (płatny dodatkowo), a następnie przejazd na lotnisko w Bari i powrót do Polski.  Lądowanie na Okęciu. Zakończenie wycieczki.

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl