Wyjazd APULIA 10-16.06.2023

MISJA WINO: WYJAZD DO APULIIWyjazd Apulia 2019

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 20 osób

ZAKWATEROWANIE: hotele, maserie

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 6

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 16 OSÓB. PROSZĘ NIE REZERWOWAĆ BILETÓW BEZ UPRZEDNIEGO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z ORGANIZATOREM.

CENA: 10890 PLN + koszt biletów lotniczych OK. 2200 PLN  (cena dotyczy jednej osoby zakwaterowanej w  pokoju dwuosobowym)

dopłata do jedynki 2800 PLN

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • 3 noclegi w hotelu Vinilia Wine Resort
  • 3 noclegi w San Lorenzo Boutique ze spa i basenem
  • 6 x śniadań, 3 x lunch, 4 x kolacja
  • Do posiłków wino ½  butelki na osobę
  • Wizyty w 3 winnicach z degustacjami
  • Transport prywatnym autobusem dla całej grupy
  • Zwiedzanie miejsc wyszczególnionych w programie
  • Polskojęzyczny pilot na czas zwiedzania
  • Opieka przedstawiciela firmy Kondrat Wina Wybrane specjalisty od win, który będzie dzielił się swoją wiedzą enologiczną
  • Wszystkie bilety wstępu
  • zwiedzanie z polskojęzycznymi przewodnikami miejsc wyszczególnionych w programie
  • Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z rozszerzeniem o covid19
  • Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
  • Obsługa programu również poprzez aplikację mobilną

 

CENA NIE ZAWIERA
  • Wydatków osobistych
  • Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów.

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 27 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które odpowiadają współczesnym wymogom.

Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.

MISJA WINO: APULIA

Apulia to niezwykły region wysunięty na południowy wschód Włoch. W aspekcie winiarskim to królestwo przede wszystkim uwielbianego przez Polaków primitivo. Pod względem produkcji Apulia jest jednym z największych obszarów upraw winorośli na świecie z wynikiem ponad 100 tys. hektarów. Apulia to nie tylko malownicze winnice, ale także bajowe domki trullo, morskie groty, gaje oliwcne i zachwycające plaże Polignano a mare.

WINNICE i ZWIEDZANIE

PLINIANA

Pliniana to spółdzielnia zrzeszająca ponad 800 rolników działających w DOC Primitivo di Manduria, którzy dostarczają wysokiej jakości winogrona. W 1500 hektarów winnic należących do spółdzielni uzyskuje się 70 000 ton winogron Primitivo di Manduria. Resztę stanowią uprawy negroamaro, malvasia nera, fiano, malvasia bianca. Wiek winorośli waha się od 10 do 80 lat. Pasja i przywiązanie do ziemi i pracy, szacunek do ożsamości i tradycji, to obok nowoczesnych technologii, najsilniejsze oręże producenta, którego pozycja jakościowa okazuję się być niezachwiana od połowy lat 80 XX wieku

GUARINI

Historyczna posiadłość księcia Guarini mieści się na gorącym południu Italii, w samym obcasie włoskiego buta, czyli na Półwyspie Salentyńskim, w prowincji Lecce. Herb książęcy chroni ponad dziewięć wieków historii, sięgając zamierzchłych czasów wypraw krzyżowych, 1040 roku i władania Normanów Sycylią i Apulią.Osiemnastowieczny pałac książęcy skrywa w swych daleko starszych piwnicach dawną olejarnię, obecnie miejsce przechowywania beczek z winem. Firma Guarini obejmuje swym działaniem nie tylko produkcję wina, ale też oliwy i warzywnych produktów spożywczych, takich jak suszone pomidory. Uprawy rozciągają się na niemały areał 700 hektarów, z czego gaje oliwne zajmują 260, a winnice 70 hektarów. Trzy główne odmiany winorośli mają regionalny charakter i zapewne greckie pochodzenie: primitivo, negroamaro i malvasia nera. Butelkuje się je głównie jako wina regionalne IGT. W latach dziewięćdziesiątych pierwszy producent który z dumą lokalnego dziedzictwa ale i z odwagą wprowadził na rynek szerzej nieznane, odmianowe primitivo. Od 2005 roku firma Guarini rozpoczęła konwersję na uprawy ekologiczne.

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Brindisi 10.06.2023 linie Swiss  powrót z Brindisi 16.06.2023

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Apulii  korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować 3 noclegi w hotelu Vinilia Wine Resort oraz kolejne  3 noce w San Lorenzo Boutique.

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży RAPALA odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1 Zbiórka o 12:30 na lotnisku Okęcie. Wylot z Polski, międzylądowanie w Zurychu, lądowanie na lotnisku w Brindisi o 19:35. Przejazd autobusem prywatnym dla grupy do hotelu. Pierwsza wspólna, uroczysta kolacja, na której nauczymy się tworzyć koktajle na bazie wina. Warsztaty poprowadzą Elia i Betty – charyzmatyczne małżeństwo, które spontanicznie miesza śródziemnomorskie zioła z alkoholami, w tym z winem.

Dzień 2  Dzień rozpoczniemy od śniadania. Następnie wyruszymy do Matery – miasta wykutego w skale i wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.To kamienne miasto znane jest z niesamowitej zabudowy, wielokrotnie było tłem dla filmów oraz pokazów mody. Matera często nazywana skalnym miastem została wpisana na listę UNESCO wraz ze swoimi wykutymi w skale domostwami, których fasada zewnętrzna jest tylko częścią murowaną. Matera to Europejska Stolica Kultury w 2019 roku. W trakcie zwiedzania czas wolny na obiad w lokalnej restauracji. Wieczorem czeka nas kolacja w zjawiskowej, niezwykle klimatycznej Masserii Salamina.

 

Dzień 3 Dzień zaczniemy od zwiedzania Alberobello, niezwykłego miasteczka wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miejscowość nazywana jest stolicą trulli, tj. XIII-wiecznych kamiennych domów o okrągłym kształcie i spadzistym dachu ozdobionym pinaklami. My przespacerujemy się po zabytkowej dzielnicy Rione Monti, a także udamy się do kościoła św. Antoniego, jedynego kościoła na świecie zbudowanego w stylu trulli. Lunch w Alberobello we własnym zakresie. Po powrocie do hotelu czas wolny nad basenem i możliwość skorzystania ze SPA. Tuż przed zachodem słońca udamy się do Cantine Imperatore, gdzie oprócz wspaniałych, lokalnych specjałów czeka nas degustacja win.

Dzień 4  Po śniadaniu udajemy się do położonej na wysokim klifie klimatycznej wioski rybackiej Polignano a Mare.Po zwiedzaniu czeka nas wyjątkowa rybna uczta w lokalnej restauracji u Pasquale. Wieczorem z kolei nie lada gratka: rejs z charyzmatycznym skipperem z winem musującym na pokładzie. Podczas 1,5 godzinnego rejsu nie zabraknie opowieści i legend. Wieczorem czas na relaks.

Dzień 5  Po obfitym śniadaniu przejazd do winnicy Pliniana w okolicach miasteczka Manduria. Czas na degustacje i lunch na bazie lokalnych składników. Powrót do hotelu 

Dzień 6 Po śniadaniu przejedziemy do szczycącej się niemalże tysiącletnią tradycją winnicy Duca Guarini, gdzie uprawiane są nie tylko winogrona, lecz także oliwki i warzywa. Na miejscu będziemy mogli skosztować organicznych, lokalnych win Negroamaro, Primitivo i Black Malvasia. Zwiedzanie winnicy i lunch. Następnie czeka nas zwiedzanie głównego miasta regionu Salento – Lecce. Ze względu na swą niezwykle piękną architekturę miasto to uznawane jest za stolicę baroku południowych Włoch i często nazywane jest „Florencją Południa”. Ponadto słynie z wielowiekowych tradycji greckich, a część mieszkańców po dziś dzień posługuje się mieszanym dialektem włosko-greckim.  Czas wolny. Wieczorem pożegnalna kolacja w Chiostro dei Dominicani znajdującym się w XV-wiecznym budynku pięknego, dawnego klasztoru Dominikanów.

Dzień 7 Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Brindisi. Czas na krótkie zwiedzanie i lunch. Transfer na lotnisko.

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl