Wyjazd APULIA 06-13.04.2019 NOWOŚĆ!

MISJA WINO: WYJAZD DO APULII

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 12 osób

ZAKWATEROWANIE: agroturystyka, hotel

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 7

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 12 OSÓB. PROSZĘ NIE REZERWOWAĆ BILETÓW BEZ UPRZEDNIEGO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z ORGANIZATOREM.

CENA: 1688 EUR + koszt biletów lotniczych  (cena dotyczy jednej osoby zakwaterowanej w  pokoju dwuosobowym)

dopłata do jedynki 190 EUR

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • transport zorganizowany na całej trasie,
  • 7 noclegów ze śniadaniami (4 agroturystyka w okolicach Bari, 2 w hotelu w Lecce, 1 w hotelu w okolicach Conversano),
  • wizyta w winnicy Pliniana wraz z degustacją i lunchem,
  • wizyta  w winnicy Guarini wraz z degustacją i lunchem,
  • wizyta w trzeciej winnicy wraz z degustacją lokalnych win,
  • posiłki wymienione w programie,
  • bilety wstępów do wymienionych atrakcji,
  • degustacja serów, 
  • degustacja oliwy,
  • przewodnik lokalny,
  • pilot ESTA TRAVEL,
  • opiekun Misji Wino,
  • ubezpieczenie Super Obligo z uwzględnieniem chorób przewlekłych,
  • składka na Fundusz Gwarancyjny.

 

CENA NIE ZAWIERA

– posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 10-14 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

ESTA Travel to butikowe, niezależne biuro podróży zajmujące się organizacją wyjazdów egzotycznych na wszystkie kontynenty. Małe grupy, profesjonalna opieka, dobra kuchnia, starannie dopasowane hotele na trasie to nasza wizytówka. Aktualną ofertę poszerzamy na bieżąco o nowe kierunki przecierając szlaki samodzielnie. Travel concierge, wyjazdy indywidualne, grupowe, incentive, z dziećmi i tematyczne: zapraszamy do wspólnego podróżowania. Wyjazdy na indywidualne zamówienie dopasowane do zainteresowań podróżujących. Świat smakuje szczególnie wybornie kiedy podsycany jest aromatami dobrego wina – stąd pomysł na wspólne MISJE z KONDRAT WINA WYBRANE

MISJA WINO: APULIA

Apulia to niezwykły region wysunięty na południowy wschód Włoch. W aspekcie winiarskim to królestwo przede wszystkim uwielbianego przez Polaków primitivo. Pod względem produkcji Apulia jest jednym z największych obszarów upraw winorośli na świecie z wynikiem ponad 100 tys. hektarów. Apulia to nie tylko malownicze winnice, ale także bajowe domki trullo, podwodne groty i zachwycające plaże Pogliano a mare.

 

WINNICE i ZWIEDZANIE

PLINIANA

Pliniana to spółdzielnia zrzeszająca ponad 800 rolników działających w DOC Primitivo di Manduria, którzy dostarczają wysokiej jakości winogrona. W 1500 hektarów winnic należących do spółdzielni uzyskuje się 70 000 ton winogron Primitivo di Manduria. Resztę stanowią uprawy negroamaro, malvasia nera, fiano, malvasia bianca. Wiek winorośli waha się od 10 do 80 lat. Pasja i przywiązanie do ziemi i pracy, szacunek do ożsamości i tradycji, to obok nowoczesnych technologii, najsilniejsze oręże producenta, którego pozycja jakościowa okazuję się być niezachwiana od połowy lat 80 XX wieku

GUARINI

Historyczna posiadłość księcia Guarini mieści się na gorącym południu Italii, w samym obcasie włoskiego buta, czyli na Półwyspie Salentyńskim, w prowincji Lecce. Herb książęcy chroni ponad dziewięć wieków historii, sięgając zamierzchłych czasów wypraw krzyżowych, 1040 roku i władania Normanów Sycylią i Apulią.Osiemnastowieczny pałac książęcy skrywa w swych daleko starszych piwnicach dawną olejarnię, obecnie miejsce przechowywania beczek z winem. Firma Guarini obejmuje swym działaniem nie tylko produkcję wina, ale też oliwy i warzywnych produktów spożywczych, takich jak suszone pomidory. Uprawy rozciągają się na niemały areał 700 hektarów, z czego gaje oliwne zajmują 260, a winnice 70 hektarów. Trzy główne odmiany winorośli mają regionalny charakter i zapewne greckie pochodzenie: primitivo, negroamaro i malvasia nera. Butelkuje się je głównie jako wina regionalne IGT. W latach dziewięćdziesiątych pierwszy producent który z dumą lokalnego dziedzictwa ale i z odwagą wprowadził na rynek szerzej nieznane, odmianowe primitivo. Od 2005 roku firma Guarini rozpoczęła konwersję na uprawy ekologiczne.

 

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Bari 06.04.2019 linie Wizzair  powrót z Bari 13.10.2018

Jeśli preferujecie Państwo inne loty, inne miejsce wylotu prosimy o kontakt.  Wówczas spotkanie z  grupą nastąpi na lotnisku w Bari

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Apulii  korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 4 noclegi w agroturystyce w okolicach Bari, 2 w hotelu w Lecce, 1 w hotelu w okolicach Conversano .

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będą przedstawiciele Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Esta odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach podstawowego pakietu ubezpieczenia Super Obligo

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka 1000 PLN płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem. Istnieje możliwość płatności zarówno w PLN jak i w EUR.

Faktura vat marża lub  faktura VAT+ 23%.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

Dzień 1 – 6.04 Bari degustacja serów

Wylot z Polski, lądowanie na lotnisku w Bari. Spotkanie z lokalnym przewodnikiem i transfer do kameralnej agroturystyki nieopodal Bari. Po krótkim odpoczynku wyruszymy do znanej w całej okolicy farmy, produkującej organiczne sery apulijskie, gdzie będziemy mogli spróbować produkowanej ręcznie świeżej Mozzarelli, Burraty oraz innych regionalnych serów. Na farmie czeka na nas także powitalny lunch złożony z lokalnych specjałów oraz wina. Po południu czas wolny, wieczorem kolacja w naszym hotelu.

Dzień 2 – 7.04 Alberobello – Loco Rotondo

Dzień rozpoczniemy od zwiedzania Alberobello, niezwykłego miasteczka wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miejscowość nazywana jest stolicą trulli, tj. XIII-wiecznych kamiennych domów o okrągłym kształcie i spadzistym dachu ozdobionym pinaklami. Wraz z przewodnikiem przespacerujemy się po zabytkowej dzielnicy Rione Monti, a także udamy się do kościoła św. Antoniego, jedynego kościoła na świecie zbudowanego w stylu trulli. Lunch w Alberobello we własnym zakresie. Wzmocnieni lokalnymi specjałami, mocną kawą ruszamy do położonego nieopodal miasteczka Loco Rotondo. . Wąski labirynt uliczek, śnieżna biel domków trulli i swoisty charakter małej mieściny będą pięknym podsumowaniem dzisiejszej wycieczki. Powrót na nocleg i kolację do naszego hotelu.

Dzień 3 – 8.04 Winnica Pliniana di Manduria – Martina Franca

Po śniadaniu wybierzemy się do Mandurii, gdzie odwiedzimy winnicę Pliniana. Założona w 1964 jako spółdzielnia skupia obecnie 570 członków, produkujących głównie DOC Primitivo di Manduria, będąc jednocześnie jednym z największych producentów tego wina w regionie. Tu na miejscu zwiedzanie winnicy, degustacja i lunch w towarzystwie miejscowych win. Po południu czeka nas wizyta w miasteczku Martina Franca, najbardziej eleganckiej miejscowości Doliny Itrii, której barokowe tarasy dominują nad całą okolicą. Stamtąd wrócimy do agroturystyki, gdzie pod czujnym okiem lokalnego szefa kuchni przygotujemy wspólnie tradycyjną włoską kolację.

Dzień 4 – 9.04 Ostuni – oliwa – Grota di Castellano 

Tego dnia po śniadaniu wyruszmy do Ostuni. Spacer urokliwymi uliczkami starego miasta pozwoli w pełni nacieszyć się niezwykłą harmonią tej wyjątkowej miejscowości. Stamtąd udamy się do XVI-wiecznego gospodarstwa produkującego organiczną oliwę z oliwek oraz organiczne warzywa i owoce. Na miejscu poznamy sekrety produkcji i skosztujemy prawdziwej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ponadto czeka nas także lunch przygotowany na bazie lokalnych organicznych warzyw oraz oliwy. Po południu z kolei poobcujemy nieco z lokalną przyrodą i zwiedzimy jedną z największych włoskich jaskiń – Grottę di Castellano z charakterystyczną, liczącą 60m głębokości komnatą La Grave. Wieczorem powrót do agroturystyki i kolacja.

Dzień 5 – 10.04 Winnica Duca Guarini – Lecce

Tego dnia wyruszymy w dalszą podróż do regionu Salento w południowej części Apulii. Tam czeka nas zwiedzanie szczycącej się niemalże tysiącletnią tradycją winnicy Duca Guarini, gdzie na 700 hektarach uprawiane są nie tylko winogrona, lecz także oliwki i warzywa. Na miejscu będziemy mogli skosztować organicznych, lokalnych win Negroamaro, Primitivo. Zwiedzanie winnicy i lunch. Po południu natomiast udamy się Lecce, gdzie po zakwaterowaniu będziemy mieć czas wolny do własnej dyspozycji. Kolacja we własnym zakresie.

Dzień 6 – 11.04 Lecce

Po śniadaniu, wraz z przewodnikiem, rozpoczniemy zwiedzanie głównego miasta regionu Salento – Lecce. Ze względu na swą niezwykle piękną architekturę miasto to uznawane jest za stolicę baroku południowych Włoch i często nazywane jest „Florencją Południa”. Ponadto słynie z wielowiekowych tradycji greckich, a część mieszkańców po dziś dzień posługuje się mieszanym dialektem włosko-greckim.  Popołudnie do własnej dyspozycji, kolacja.

Dzień 7 – 12.04 Polignano del Mare –winnica – Conversano

Po śniadaniu udajemy się do położonej na wysokim klifie klimatycznej wioski rybackiej Polignano a Mare, która oprócz owoców morza słynie także z ręcznie robionych lodów, których będziemy mogli spróbować w lokalnej gelaterii. W drodze na nocleg odwiedzimy jedną z lokalnych winnic by skosztować miejscowych win. Kolacja. Nocleg w Conversano.

Dzień 8 – 13.04 Powrót do Polski

Bardzo wczesna pobudka, transfer na lotnisko i powrót do kraju.

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl