Wyjazd Andaluzja 13-19.10.2021

MISJA WINO: WYJAZD DO ANDALUZJIWyjazd Andaluzja 2019

Przeżyj przygodę i odkryj piękną Andaluzję !

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 20 osób

ZAKWATEROWANIE:

Hotel Zenit Sevilla 4*, Hotel El Tío Pepe 4*, Hotel Soho Boutique Colon*

https://en.sohohoteles.com/hotel-soho-boutique-colon-in-malaga/

https://www.tiopepe.com/es-en/hotel

https://sevilla.zenithoteles.com/en/

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 6

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

CENA : 8850 PLN ( cena z przelotem )

Cena dotyczy 1 osoby zakwaterowanej w pokoju dwuosobowym

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • 1 noc w hotelu Soho Boutique Colón w Maladze 4*
  • 2 noce w hotelu Tio Pepe Bodega w centrum Jerez 4*
  • 3 noce w hotelu Zenit 4* w Sewilli
  • 6 x śniadanie, 4 x lunch, 4 x kolacja
  • Transport prywatny dla całej grupy
  • Leniwe zwiedzanie Malagi, Rondy, Jerez, Kadyksu, Sewilli i Kordoby
  • Wizyty w 3 winnicach z degustacjami: Huerta de Albala, Valdespino, Toro Albala
  • Polskojęzyczny pilot na czas zwiedzania
  • Opieka przedstawiciela Biura Podróży „Rapala”
  • Opieka przedstawiciela firmy Kondrat Wina Wybrane- specjalistę od win, który będzie dzielił się swoją wiedzą enologiczną
  • Wszystkie bilety wstępu
  • Ubezpieczenie KL, NW i bagażu z rozszerzeniem o covid19
  • Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
  • Przewodnik po Andaluzji
  • Obsługa programu również poprzez aplikację mobilną
  • Przelot na trasie Warszawa – Zurich – Malaga i Sewilla – Monachium – Warszawa liniami Lufthansa z bagażem rejestrowanym 23kg i podręcznym 8 kg
  • Wszystkie opłaty lotniskowe
CENA NIE ZAWIERA
  • Ewentualnych testów PCR lub antygenowych (jeżeli będą wymagane)
  • Wydatków osobistych
  • Posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 20 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży Rapala liczy sobie już 27 lat, na jego doświadczeniu powstała także marka – Agnieszka i Weronika Rąpała – Travel Concierge, która kreuje wyjazdy szyte na miarę. Za sukces komercyjny poczytujemy sobie stworzenie przez nas komfortowych warunków obsługi klienta, poszukującego skrojonych dla siebie projektów podróżniczych. W naszej pracy odpowiadamy produktem na potrzeby konsumenta, przy czym nasz „produkt” to strefa zaspokajania emocji, zaklętych w marzeniu o niezwykłych wyjazdach. Nie ukrywamy, że naszym najdoskonalszym narzędziem jest ogromne doświadczenie i ciągłe, bezustanne podróżowanie w celu wyszukiwania najbardziej wyjątkowych, nietuzinkowych miejsc. Ale także niezwykła otwartość, ciekawość drugiego człowieka, a przede wszystkim empatia, która umożliwia nam na stworzenie takiego produktu, który wpisuje się w sferę oczekiwań, a niejednokrotnie nawet ją przekracza o wartości, które zapisują się ludziom w pamięci. Szukamy z naszym całym zespołem inspiracji wśród innych kultur, słuchamy ludzi, czerpiemy z różnych stylów zarządzania, poruszamy się wśród takich modeli prowadzenia firmy, które odpowiadają współczesnym wymogom.

Za naszą innowacyjność i jakość obsługi klienta zostałyśmy nagrodzone w 2016 Nagrodą Najlepszego Agenta Turystycznego w Polsce.

MISJA WINO: ANDALUZJA

Andaluzja to wyjątkowy region Hiszpanii nie tylko ze względu na genialne wina. To mekka dla wielbicieli dobrego jedzenia, architektury i słońca. W trakcie andaluzyjskiej MISJI WINO odwiedzimy flagowe winnice tego regionu, odkryjemy tajniki kuchni oraz zwiedzimy perły tej krainy: Kordobę, Rondę, Sewillę, Kadyks, Malagę. Brzmi świetnie? Nie zwlekaj, ruszaj z nami!

WINNICE

HUERTA DE ALBALA

Huerta de Albala mieści się w Arcos de la Frontera, nieopodal sławnego miasta Jerez, serca i duszy niezwykłych win sherry, z którymi… nie ma nic wspólnego! To relatywnie nowy i bardzo nowoczesny projekt winiarski Vicente Tabernera.. Pomysł był prosty, by pod upalnym słońcem Andaluzji posadzić nietradycyjne, ciemne, popularne na całym świecie odmiany winorośli i produkować z nich jedne z najlepszych win hiszpańskich. I udało się! Sukces przyszedł niespodziewanie szybko, już pierwszy rocznik win z 2007 został bardzo dobrze oceniony w samej Hiszpanii i poza nią. Mimo krótkiego czasu, przy dużym nakładzie sił i środków powstała moderna bodega nawiązująca dobrze do krajobrazu i lokalnej tradycji architektonicznej, zaprojektowana przez Mariano Tabernera, oraz 75 hektarów nowiutkich nasadzeń. Przeważa w nich syrah (60%), merlot, cabernet sauvignon i jedyny przedstawiciel lokalnych winorośli tintilla de rota, przez niektórych utożsamiany z graciano. Huerta de Albala produkuje tylko wina czerwone i różowe, w kategorii regionalnej VdlT z Kadyksu. Większość z nich dojrzewa w dębinie, dlatego w piwnicach bodegi zgromadzone jest 1600 beczek z francuskiego dębu Allier.

TORO ALBALA

Jadąc z Kordoby na południe do Malagi napotykamy po kilku kilometrach na małą wioskę Aguilar de la Frontera. Mieści się tam jeden z nielicznych producentów na świecie, który może poszczycić się winem z najwyższą, stupunktową oceną od Roberta Parkera! Toro Albalá to jeden z najwybitniejszych producentów win wzmacnianych w Montilla Moriles. Przypominają one klasyczne, hiszpańskie sherry, lecz powstają poza obszarem ich rdzennej apelacji Jerez/Xeres/Sherry, i tylko z jednej odmiany winorośli: pedro ximenez. Mają podobnie szeroką gamę smaków, od wytrawnych po niezwykle słodkie. Prócz równie skomplikowanych metod produkcji dodatkową pracę wykonuje dla nich prażące słońce, bo wiele gron dosusza się jeszcze po zbiorze. Bodega działa nieprzerwanie od 1922 roku, w oryginalnym budynku dawnej elektrowni! W kontekście win wzmacnianych rodzi to skojarzenia podobne jak u nas herbata z prądem, czy „woltaż wina”, jak podobno mówi się z przymrużeniem oka w niedalekiej Kordobie… Specjalnością firmy Toro Albalá, z której dumny jest Antonio Sánchez, od wielu lat enolog i współtwórca bodegi, są długowieczne, rocznikowe wina słodkie

VALDESPINO

Valdespino to jedna z najstarszych bodeg w Jerez. Jego historia sięga 1264 roku, kiedy król Alfonso X nagrodził rycerza Alfonso Valdespino za pomoc w wyzwoleniu Jerez z rąk Maurów. Valdespino otrzymał działkę winnic i zaczęto produkować wino. Działalność handlowa miała rozpocząć się w 1430 roku, a dzisiejsza formalna „firma” została założona w 1875 roku. Szybko zyskała sławę i stała się dostawcą dla domów królewskich Hiszpanii i Szwecji. Zawsze był znany jako tradycyjny dom, który pozostał w rodzinie Valdespino do 1999 roku. Valdespino nadal trzyma się starych metod i tradycji. Bardziej niż ktokolwiek inny podkreślają znaczenie terroir. Valdespino jest właścicielem 186 hektarów winnic i kontroluje kolejne 220 hektarów, wszystkie wyprodukowane z winogron Palomino. Niektóre z ważniejszych winnic znajdują się na pago Macharnudo Alto, słynnym obszarze, który produkuje winogrona do produkcji specyficznej sherry, takie jak Fino Inocente i Tio Diego, wytwarzając je z jednej winnicy, co obecnie stało się rzadkością. Ponadto nadal fermentują wina w drewnianych beczkach, będąc ostatnią firmą w branży sherry.

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Malagi z krótką przesiadką w Zurichu, 13 października 2021 o 14:35, przylot do Malagi o 20:15. Powrót 19 października 2021, wylot z Sevilli o 14:20 z krótką przesiadką w Monachium, lądowanie w Warszawie o 20:55.

Jeśli preferujecie Państwo inne loty, inne miejsce wylotu prosimy o kontakt.

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Andaluzji  korzystać będziemy z busa  wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 6 noclegów w sprawdzonych przez nas hotelach. Pierwszą noc spędzimy w Maladze w butikowym Hotelu Soho. Kolejne 2 noce spędzimy w pierwszym „hotelu sherry” na Świecie – pięknym Hotelu Bodega Tio Pepe 4* w centrum Jerez, który stanowi część destylarni marki Tio Pepe. A na ostatnie 3 noce udamy się do hotelu Zenit 4*, położony jest tuż przy rzece Gwadalkiwir, w słynnej dzielnicy Triana w Sewilli. Obiekt dysponuje tarasem na dachu, z którego roztaczają się piękne widoki na miasto i słynną wieżę Giralda. Z hotelu można udać się na wieczorny spacer po Sewilli.

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc. Program ma charakter leniwego zwiedzania z dużą ilością wina i jedzenia, chcemy uniknąć tzw. „bieganiny” typowej w komercyjnych programach.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będzie przedstawiciel Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Rapala odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach rozszerzonego pakietu ubezpieczenia firmy ERGO lub Signal Iduna zawierający rozszerzenie o choroby przewlekłe oraz zachorowanie na covid19. Dodatkowo proponujemy również zakup ubezpieczenia od kosztów rezygnacji, które chroni Państwa na wypadki chorobowe i losowe przed wylotem, w tym również na wypadek zachorowania na covid.

BEZPIECZEŃSTWO

Zwracamy szczególną uwagę na bezpieczeństwo naszych klientów, dlatego korzystamy z zaufanych partnerów i zawsze wliczamy wysokie ubezpieczenie do wszystkich naszych programów. Jesteśmy w nieustannym kontakcie z naszymi kontrahentami we Włoszech i dokładamy wszelkich starań, by wyjazdy odbywały się z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa.

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka to 30% wartości imprezy, płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 40 dni przed wyjazdem.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

13.10 – dzień 1

Zbiórka pasażerów na lotnisku Okęcie, lądowanie w Maladze. Kolacja powitalna w centrum miasta, przejazd do hotelu zakwaterowanie i nocleg.

14.10 – dzień 2

Wykwaterowanie. Po śniadaniu w naszym pięknym hotelu, dzisiejszą podróż rozpoczniemy od spaceru po Maladze. Przejdziemy obok twierdzy Alcazabara, wejdziemy na zamek Gibralfaro na wzgórze królujące nad miastem, skąd zobaczyć będzie można granice miasta i wybrzeże Costa del Sol. Po lunchu udamy się do innego pięknego andaluzyjskiego miasteczka – Rondy. Ta leżąca w prowincji Malagi miejscowość jest położona po obu stronach Tajo del Ronda – wąwozu liczącego ponad 150 metrów głębokości. Jej starówka została wpisana na listą dóbr kultury. Ziemie te były zamieszkiwane przez Celtów, Fenicjan, Rzymian i Arabów, by po rekonkwiście przejść w ręce Królów Katolickich. Zakwaterowanie w centrum Jerez de la Frontera, w hotelu z bodegą.

15.10 – dzień 3

Po pysznym śniadaniu pojedziemy do pierwszej winnicy na naszej trasie i jednej z najstarszych w Jerez – Valdespino, gdzie poznamy tajemnice produkcji sherry, zjemy lunch oraz zdegusujemy lokalne wina. Samo Jerez de la Frontera, poza winami, słynie jeszcze z koni i flamenco. Miasteczko łączy arystokratyczne pałace z typowo lokalnymi andaluzyjskimi domami. Popołudniu czas wolny na odkrycie Jerez własnymi ścieżkami i leniwy spacer wokół starówki wpisanej na Unesco.

16.10 – dzień 4

Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od wizyty w Kadyksie, najstarszym mieście w Hiszpanii i w Europie Zachodniej. Miasto ma ponad 3000 lat, jest miejscem narodzin pieśni flamenco spisano tutaj pierwszą hiszpańską konstytucję, a dziś jest to najbardziej uśmiechnięta miejscowość w Hiszpanii. W historycznej dzielnicy miasta czekają na nas setki wąskich uliczek. Po lunchu udamy się w stronę lądu do winnicy Huerta de Albala, pięknej posiadłości z łagodnymi zboczami rozciągającymi się na 91 hektarach, z czego 75 hektarów to odmiany Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i rodzima odmiana Tintilla de Rota. Po degustacji i kolacji zakwaterujemy się w hotelu w Sewilli.

17.10 – dzień 5

Dzisiejszy dzień spędzimy na poznawaniu Sewilli i spacerowaniu po tym pięknym mieście. Jest to miasto – zabytek, można się o tym przekonać na kilku metrach, które dzielą La Giralda, katedrę i Real Alcázar w Sewilli. La Giralda jest ikoną miasta i posiada jedną z największych atrakcji – punkt widokowy, z którego rozciągają się fantastyczne widoki Sewilli, z patiem z drzewami pomarańczy, typowym w Andaluzji, oraz największą świątynią gotycką w Europie, katedrą, na pierwszym planie. Wizyta w Real Alcázar pozwoli nam odkryć wyjątkowy kompleks pałacowy pełen szczegółów. Sewilla to miasto, które tętni życiem na ulicach, w ogromnych otwartych przestrzeniach jak wielka Plaza de España, Park Maríi Luisy czy awangardowy Metropol Parasol.

18.10 – dzień 6

Po śniadaniu pojedziemy do wspaniałej Kordoby. Kordoba znana jest na całym świecie dzięki swojemu Meczetowi – Katedrze. Ma zabytkowe stare miasto wpisane na listę światowego dziedzictwa i wiele uliczek, w których chciałoby się zatrzymać, dziedzińce pełne kwiatów, przyjemne place i tętniące życiem tawerny, w których można cieszyć się dobrym spektaklem flamenco lub skosztować typowej kuchni. Popołudniu odwiedzimy winnicę Toro Albala gdzie skosztujemy win ich produkcji oraz zjemy kolację. Wieczorem wrócimy do naszego hotelu w Sewilli na nocleg.

19.10 – dzień 7

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Ostatnie chwile na podziwianie uroków Sewilli. Transfer na lotnisko w Sewilli i o 14:20 wylot do Polski z krótką przesiadką w Monachium. Lądowanie w Warszawie o 20:55.

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl