Wyjazd Andaluzja 01-08.10.2019

MISJA WINO: WYJAZD DO ANDALUZJI

Przeżyj przygodę i odkryj piękną Andaluzję !

LICZBA UCZESTNIKÓW: maksymalnie 12 osób

ZAKWATEROWANIE: butikowe hotele ( Malaga, Ronda, El Rocio, Sewilla) ze śniadaniami

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 7

WYŻYWIENIE: śniadania  + wybrane lunche i kolacje

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY MIN. 10 OSÓB. PROSZĘ NIE REZERWOWAĆ BILETÓW BEZ UPRZEDNIEGO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z ORGANIZATOREM.

CENA : 1905 euro + koszty biletów lotniczych 

Cena dotyczy 1 osoby zakwaterowanej w pokoju dwuosobowym

 

ŚWIADCZENIA W CENIE:
  • 7 noclegów (Malaga, Ronda, El Rocio. Sewilla) ze śniadaniami, klimatyczne specjalnie wybrane hotele butikowe.
  • wybrane posiłki
  • transport zorganizowany dla grupy podczas całego pobytu, bus i kierowca
  • lokalny polskojęzyczny przewodnik
  • powitalny lunch w formie tapas w Maladze
  • degustacja deserowych win malaga
  • wizyta w winnicy Toro Albala wraz z degustacją i lunchem
  • wizyta w winnicy Huerta de Albala wraz z degustacją i lunchem
  • lunch w winnicy w Rondzie ze wspólnym gotowaniem paelli
  • degustacja u lokalnego producenta oliwy
  • lunch przygotowany na żywo przez szefową kuchni na terenie jej prywatnej posiadłości w górzystych rejonach prowincji Kadyksu
  • przedstawienie flamenco
  • wejście do Wielkiego Meczetu w Kordobie
  • wizyta z degustacją u producenta win sherry
  • słodkie II śnadanie w Arcos de la Frontera
  • pilot ESTA TRAVEL
  • opieka eksperta winiarskiego Kondrat Wina Wybrane

 

CENA NIE ZAWIERA

– posiłków niewymienionych w ofercie i napojów dodatkowych.

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 10-14 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

Partner wyjazdu :

Biuro Podróży ESTA Estera Hess to butikowe, niezależne biuro podróży zajmujące się organizacją wyjazdów egzotycznych na wszystkie kontynenty. Małe grupy, profesjonalna opieka, dobra kuchnia, starannie dopasowane hotele na trasie to nasza wizytówka. Aktualną ofertę poszerzamy na bieżąco o nowe kierunki przecierając szlaki samodzielnie. Travel concierge, wyjazdy indywidualne, grupowe, incentive, z dziećmi i tematyczne: zapraszamy do wspólnego podróżowania. Wyjazdy na indywidualne zamówienie dopasowane do zainteresowań podróżujących. Świat smakuje szczególnie wybornie kiedy podsycany jest aromatami dobrego wina – stąd pomysł na wspólne MISJE z KONDRAT WINA WYBRANE

MISJA WINO: ANDALUZJA

Andaluzja to wyjątkowy region Hiszpanii nie tylko ze względu na genialne wina. To mekka dla wielbicieli dobrego jedzenia, architektury i słońca. W trakcie andaluzyjskiej MISJI WINO odwiedzimy flagowe winnice tego regionu, odkryjemy tajniki kuchni z pogranicza południowej Europy i północnej Afryki oraz zwiedzimy perły tej krainy: Kordobę, Rondę, Sewillę, Kadyks, Malagę. Brzmi świetnie? Nie zwlekaj, ruszaj z nami!

WINNICE

HUERTA DE ALBALA

Huerta de Albala mieści się w Arcos de la Frontera, nieopodal sławnego miasta Jerez, serca i duszy niezwykłych win sherry, z którymi… nie ma nic wspólnego! To relatywnie nowy i bardzo nowoczesny projekt winiarski Vicente Tabernera.. Pomysł był prosty, by pod upalnym słońcem Andaluzji posadzić nietradycyjne, ciemne, popularne na całym świecie odmiany winorośli i produkować z nich jedne z najlepszych win hiszpańskich. I udało się! Sukces przyszedł niespodziewanie szybko, już pierwszy rocznik win z 2007 został bardzo dobrze oceniony w samej Hiszpanii i poza nią. Mimo krótkiego czasu, przy dużym nakładzie sił i środków powstała moderna bodega nawiązująca dobrze do krajobrazu i lokalnej tradycji architektonicznej, zaprojektowana przez Mariano Tabernera, oraz 75 hektarów nowiutkich nasadzeń. Przeważa w nich syrah (60%), merlot, cabernet sauvignon i jedyny przedstawiciel lokalnych winorośli tintilla de rota, przez niektórych utożsamiany z graciano. Huerta de Albala produkuje tylko wina czerwone i różowe, w kategorii regionalnej VdlT z Kadyksu. Większość z nich dojrzewa w dębinie, dlatego w piwnicach bodegi zgromadzone jest 1600 beczek z francuskiego dębu Allier.

TORO ALBALA

Jadąc z Kordoby na południe do Malagi napotykamy po kilku kilometrach na małą wioskę Aguilar de la Frontera. Mieści się tam jeden z nielicznych producentów na świecie, który może poszczycić się winem z najwyższą, stupunktową oceną od Roberta Parkera! Toro Albalá to jeden z najwybitniejszych producentów win wzmacnianych w Montilla Moriles. Przypominają one klasyczne, hiszpańskie sherry, lecz powstają poza obszarem ich rdzennej apelacji Jerez/Xeres/Sherry, i tylko z jednej odmiany winorośli: pedro ximenez. Mają podobnie szeroką gamę smaków, od wytrawnych po niezwykle słodkie. Prócz równie skomplikowanych metod produkcji dodatkową pracę wykonuje dla nich prażące słońce, bo wiele gron dosusza się jeszcze po zbiorze. Bodega działa nieprzerwanie od 1922 roku, w oryginalnym budynku dawnej elektrowni! W kontekście win wzmacnianych rodzi to skojarzenia podobne jak u nas herbata z prądem, czy „woltaż wina”, jak podobno mówi się z przymrużeniem oka w niedalekiej Kordobie… Specjalnością firmy Toro Albalá, z której dumny jest Antonio Sánchez, od wielu lat enolog i współtwórca bodegi, są długowieczne, rocznikowe wina słodkie

TRANSPORT: PRZELOTY

Wylot z Warszawy do Malagi 01.10.2019 linie Ryanair 14:10, powrót z Malagi 08.10.2019 o godz. 18:40

TRANSPORT LOKALNY

Podczas pobytu grupy w Andaluzji  korzystać będziemy z busa 17 osobowego wraz z kierowcą.

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie obejmować będzie 1 nocleg w Maladze, 3 noclegi w pięknej Rondzie oraz 3 noclegi w okolicach Sewilli.

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych rejonów. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będzie przedstawiciel Kondrat Wina Wybrane służący poradami związanymi z tematyką winiarską. Będzie również obecny pilot Biura Podróży Esta odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach podstawowego pakietu ubezpieczenia Bezpieczne Podróże Signal Iduna

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Zaliczka 1000 PLN płatna przy zapisie, reszta kwoty płatna na 30 dni przed wyjazdem. Istnieje możliwość płatności zarówno w PLN jak i w EUR.

Faktura vat marża lub  faktura VAT+ 23%.

ZARYS HARMONOGRAMU WYJAZDU

 

01.10 – dzień 1

Wylot z Modlina, przelot do Malagi. Przejazd do centrum miasta. Powitalny kolacja w formie tapas z menu typowym dla śródziemnomorskiego wybrzeża Andaluzji. Pierwsza degustacja deserowych win malaga w jednej z tawern na terenie starego miasta. W trakcie degustacji, lokalny przewodnik przybliży najciekawsze fakty związane z odwiedzanym regionem (wprowadzenie do kultury, historii i gastronomii Andaluzji).  Nocleg w Maladze.

02.10 – dzień 2

Po śniadaniu przejazd do Setenil de la Bodegas. Ta niezwykle fotogeniczna wioseczka słynie z domów wykutych w ciasnym, wąskim wąwozie. Po spacerze, przejazd do Rondy. Miasto słynie z głębokiego wąwozu El Tajo, które dzieli ją na dwie części – El Mercadillo, z najstarszą areną korridy w Hiszpanii oraz La Ciudad, której historia sięga średniowiecza. Najważniejszym symbolem miasta i jednym z najbardziej rozpoznawalnych budowli Andaluzji jest spinający dwie strony wąwozu stumetrowy most. Czas wolny w Rondzie. Popołudniem przejazd do jednej z winnic, gdzie nie tylko odbędzie się degustacja lokalnych win, ale również wspólnie ugotujemy tradycyjną paellę – specjał regionu danie jednogarnkowe przyrządzane na wielkiej patelni z dodatkiem ryb, owoców morza, mięsa, warzyw i ryżu. Przejazd na nocleg w okolicach Rondy.

03.10 – dzień 3

Po śniadaniu przejazd do Arcos de la Frontera. Dzień zaczniemy od spaceru po jednym z najbardziej urokliwych „pueblos blancos” Andaluzji, w trakcie którego zatrzymamy się na drugie śniadanie: aromatyczna kawa i słodkie wypieki miejscowych zakonnic klauzurowych. Następnie przejazd do zaprzyjaźnionej winnicy Huerta de Albala. Zwiedzanie, degustacja oraz uroczysty lunch z Markiem Kondratem. Nocleg w okolicach Rondy.

04.10 – dzień 4

Po śniadaniu przejazd do Zahara de la Sierra. Po spacerze wąziutkimi ulicami tej górskiej wioseczki odwiedzimy jedną z najstarszych nadal funkcjonujących w Hiszpanii rodzinnych fabryk oliwy. Obecny właściciel jest przedstawicielem jedenastego pokolenia dbającego o produkcję oliwy extra virgen w tym miejscu. Zwiedzanie zakończymy degustacją oliwy i produkowanych w tym rejonie dojrzewających kozich serów. Na lunch udamy się do pobliskiej miejscowości Algodonales, gdzie na terenie swojej prywatnej posiadłości ugości nas od lat mieszkająca w tym miejscu Polka szefowa kuchni – specjalizująca się w daniach południowohiszpańskich oraz marokańskich. Komentowany lunch i specjalnie dobrane menu pozwolą za pomocą smaków i opowieści poznać pasjonującą i pełną wpływów różnych kultur historię Andaluzji. Powrót na nocleg w okolice Rondy.Wieczorem dla chętnych mamy zaproszenie na przejazd do miasta, by zobaczyć je także nocą, a zgłodniałym pokażemy smaczne miejsca w mieście.

05.10 – dzień 5

Po śniadaniu i wykwaterowaniu, przejazd do Kordoby. Zwiedzanie z przewodnikiem pełnej ukwieconych patiów średniowiecznej dzielnicy Judería oraz jednej z najbardziej niesamowitych budowli Europy – średniowiecznej katedry – meczetu (Mezquita). Po czasie wolnym przejazd do Aguilar de la Frontera, gdzie odwiedzimy winnicę Bodegas Toro Albalà. Zwiedzanie winnicy, degustacja oraz lunch. Następnie przejazd na nocleg w okolice Sewilli do miejscowości El Rocio.

06.10 – dzień 6

Po śniadaniu przejazd do Kadyksu, którego wąskie ulice i eleganckie placyki urokliwie ściśnięte są na niewielkim półwyspie oblewanym błękitnymi wodami Atlantyku. Kadyks jest najstarszym miastem zachodniej Europy i nazywany jest “małą Hawaną”. W trakcie spaceru z przewodnikiem znajdziemy się w miejscu, skąd Krzysztof Kolumb dwukrotnie wypływał na podbój Nowego Świata. Odwiedzimy także egzotyczny ogród botaniczny oraz tradycyjne targowisko. Czas wolny w mieście. Przejazd do El Puerto de Santamaria, gdzie odwiedzimy jedną z wytwórni win sherry oraz brandy. Po zwiedzaniu degustacja. Powrót na nocleg w okolicach Sewilli El Rocio.

07.10 – dzień 7

Po śniadaniu przejazd do Sewilli. Spacer po mieście z przewodnikiem. Zwiedzanie obejmuje m.in. bogaty w kolorową ceramikę Plac Hiszpański, nadbrzeże rzeki Gwadalkiwir ze Złotą Wieżą i barokową areną korridy oraz ścisłą starówkę, gdzie znajduje się najładniejsza dzielnica miasta, Santa Cruz oraz trzy najważniejsze zabytki Sewilli: Archiwum Indyjskie, Pałac Królewski oraz gotycka katedra z symbolem miasta, wieżą Giraldą( wstęp 10 EUR). Lunch. Następnie weźmiemy udział w przedstawieniu flamenco, które narodziło się właśnie Sewilli. Aby lepiej zrozumieć tę hiszpańską sztukę, przewodniczka przybliży nam początki flamenco i kulisy zawodu tancerza flamenco. Nocleg w Sewilli. Wieczorem idealna okazja,
by wybrać się na spacer po mieście, przysiąść na kieliszku wina, znaleźć najlepsze owoce morza w mieście.

08.10 – dzień 8

Po śniadaniu kontynuacja zwiedzania Sewilli. Idealna okazja na leniwą czekoladę z churros lub kieliszek malagi. Obserwowanie tętniącego życiem andaluzyjskiego miasta. Na lunch pożegnalne tapas podsumowujące Misję. Transfer na lotnisko i odlot do Modlina z Malagi. Lądowanie w Polsce, zakończenie wycieczki.

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl