Małopolski Przełom Wisły i Roztocze 26-27.09.2020

MISJA WINO: Małopolski przełom Wisły i RoztoczeMISJA WINO: weekend w polskich winnicach

LICZBA UCZESTNIKÓW: 10-18

ZAKWATEROWANIE: Hotel „Dwór Sanna” 4 *

RODZAJ POKOJU: 2 osobowy

LICZBA NOCLEGÓW NA MIEJSCU: 1

WYŻYWIENIE: 1x  śniadanie,  2x lunch, 1 x kolacja

WYJAZD ODBĘDZIE SIĘ W PRZYPADKU ZEBRANIA GRUPY 10 OSÓB

CENA: 1380 zł (ZA MIEJSCE W POKOJU DWUOSOBOWYM)

Rezerwacja:

https://eatpolska.com/pl/wycieczki/warszawa/misja-wino-weekend/
lub za pomocą maila kontakt@misjawino.pl
ŚWIADCZENIA W CENIE:

Przejazd na całej trasie klimatyzowanym busem,

Zwiedzanie winnic, degustacja wytwarzanych na miejscu win,

Posiłki: obiad i kolacja pierwszego dnia, śniadanie i obiad drugiego dnia,

Kolacja degustacyjna w Dworze Sanna,

Rejs łodzią po Wiśle,

Opieka przewodnika i pilota,

Ubezpieczenie.

CENA NIE ZAWIERA

Wina i innych napojów alkoholowych w czasie lunchu (dzień 1 i 2)

Biletów wstępu do Zamku w Janowcu

Masaży i opłaty za korzystania ze strefy SPA w hotelu Dwór Sanna (możliwość zamówienia z wyprzedzeniem i płatności na miejscu)

 

MISJA WINO

To autorski format wyjazdów dla miłośników wina i podróży firmowany przez Kondrat Wina Wybrane. Zabierzemy Was w magiczną podróż śladami winnic i win, które możecie znaleźć w ofercie Kondrat Wina Wybrane. Nasz plan obejmować będzie wyjazdy zarówno do Europy, jak i Nowego Świata. Razem odkrywać będziemy te wszystkie magiczne miejsca z kieliszkiem wspaniałego wina w ręku, poznając jednocześnie wyjątkową kulturę, kuchnie i uroki każdego z tych krajów. Wyjazdy planowane są w małych grupach nie przekraczających 12-18 osób, co pozwoli nam wytworzyć intymną, wręcz rodzinną atmosferę, tak rożną od masowych wyjazdów turystycznych.

 

Partner wyjazdu:

Eat Polska

Jesteśmy Eat Polska i od 2013 robimy najlepsze wycieczki kulinarne w Polsce. Działamy w Warszawie, Krakowie i Trójmieście, jeździmy też w miejsca, gdzie odradza się polskie winiarstwo, powstają sery podpuszczkowe, rośnie aromatyczny chmiel i gdzie powstają najlepsze destylaty. Kochamy jedzenie, kochamy wino i kochamy Polskę. Naszą pasją jest dzielenie się tą miłością z naszymi gośćmi. Zabieramy ich zarówno na długie spacery wielodniowe wycieczki. Wspólnie jemy, pijemy, zwiedzamy i rozmawiamy. Przede wszystkim rozmawiamy. Prowadzimy przemiłe konwersacje przy wspólnym stole opowiadając skąd w Polsce wzięła się winorośl, czy staniemy się drugą Szampanią i dlaczego białe jest lepsze niż czerwone.
Nasz zespół tworzą pasjonaci kulinariów, historii jedzenia i gotowania: teoretycy i praktycy, naukowcy i kucharze, dziennikarze i bywalcy. Nie ma piękniejszej pracy niż jedzenie i opowiadanie o nim.

Naszymi „winnymi” przewodnikami są:

Michał Sobieszuk, założyciel Eat Polska, zagorzały (to słowo!) propagator polskiej wódki, a od pewnego czasu również polskiego wina, dumny posiadacz certyfikatu Wine and Spirits Education Trust 3 i permanentny turysta kulinarny.
Marcin Witek, opiekun wycieczek kulinarnych Eat Polska, w przeszłości odpowiadający za dział zakupów Kondrat Wina Wybrany. Zapalony entuzjasta spontanicznej fermentacji, podróżnik, prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia winiarskie.

POLSKA

Najnowsza “fala” polskiego winiarstwa datowana jest na koniec XX stulecia, ale historia polskiego winiarstwa jest dużo starsza. Dzika winorośl rosła na naszych ziemiach już 5 – 20 milionów lat temu, ale prawdziwy rozwój produkcji wina nastąpił wraz z napływem chrześcijaństwa do tej części Europy, około 1000 lat temu. Winiarstwo w Polsce miało trudny żywot, głównie ze względu na klimat (mała epoka lodowcowa) oraz sytuację polityczną. Od 2008 roku bacznie śledzimy dynamiczny rozwój winiarstwa  w naszym kraju, powrót do zapomnianych tradycji.

Obecnie jest w Polsce blisko 300 zarejestrowanych winnic i około 500 ha komercyjnych upraw, a liczby te stalerosną. Areał upraw jest wciąż niewielki, ale dynamika działań i ambicja polskich winiarzy jest godna szacunku. W ramach wycieczki zabierzemy Was do dwóch arcy ciekawych regionów. Pierwszy to Małopolski Przełom Wisły, jedno  z najbardziej obiecujących miejsc dla wytwarzania wina w Polsce. Przyciąga pięknymi widokami, wzgórzami i malowniczymi miasteczkami, jak Kazimierz Dolny czy Janowiec. Drugim jest Roztocze na Lubelszczyźnie, znane z ciepłego klimatu, lessowych gleb i długiej tradycji sadowniczej.

 

WINNICE I ZWIEDZANIE

Winnica Widok

Znajduje się na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, na skarpie wiślanej, tej samej co Zamek w Janowcu. To serce Małopolskiego Przełomu Wisły, regionu w którym poznaWinnica Widok zastała założona przez Bogumiłę i Jerzego Zdrzałków. Zajmuje obszar 1.2 ha., na którym rośnie ponad 5000 krzewów winorośli. Dość wyjątkowy jest dobór szczepów.  Widok to jedna z nielicznych winnic w Polsce w których uprawia się tylko odmiany winorośli szlachetnej (Vitis Vinifera). Korzystne warunki glebowe i położenie parceli umożliwiają uprawę białych odmian: chardonnay, riesling, gewurztraminer i pinot blanc, oraz czerwonych: pinot noir, zweigelt i blaufrankisch. Gleba jest wapienna, kamienista a wśród kamieni a można znaleźć skamieliny amonitów. Nachylenie w kierunku południowo – zachodnim stwarza winorośli znakomite warunki wzrostu i dojrzewania. Winnica stawia na tradycyjne metody, ręczny zbiór, ograniczenie filtrowania, nie stosuje też polepszaczy w czasie procesu winifikacji. Wina z Winnicy Widok wielokrotnie zdobywały uznanie na konkursach, czego potwierdzeniem są wielokrotnie przyznane wyróżnienia „Kartą Winnic Małopolskiego Przełomu Wisły”.

 

Winnica Sanna

Wina Dworu Sanna są tworzone w tradycyjny rzemieślniczy sposób, wszystkie grona są zbierane ręcznie, a cały proces produkcji realizowany jest z zachowaniem zasad bioróżnorodności ekologicznej. Winnica powstała w 2012 roku, znajduje się na wysokości 250 metrów n.p.m. na południowo-zachodnim i południowo-wschodnim stoku o nachyleniu około 35% i aktualnie ma 3 hektary. Obecnie w Dworze Sanna powstają wina ze szczepów Solaris, Seyval Blanc, Muscaris, Johanniter oraz Regent, z których produkowane są naturalne i biodynamiczne wina spokojne, musujące oraz pét-naty. Wina Dworu Sanna są nagradzane w wielu konkursach – w 2015 wino Solaris zdobyło Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Galicja Vitis, a w 2019 w Poznaniu musujący Johanniter zdobył Złoty Korek, natomiast Młody Pomarańcz nagrodzono Brązowym Korkiem.

Dzień 1: sobota, 26.09

Spotykamy się w sobotę 26 września o godzinie 8 rano, na parkingu przy ul. Długiej przed Muzeum Archeologicznym (tuż przy wyjściu z metra Ratusz-Arsenał w stronę ul. Długiej). Wyruszmy w kierunku Janowca, gdzie zatrzymujemy się na krótką przerwę. Czas wolny, w którym można odwiedzić dziedziniec i krużganki Zamku, pójść na kawę czy pospacerować podziwiając nadwiślańskie krajobrazy. Pierwszym winiarskim przystankiem będzie położona we wsi Wojszyn winnica „Widok”, gdzie uprawia się jedynie winorośl właściwą (szlachetną). Wspólnie z właścicielem zwiedzimy winnice i winiarnię oraz spróbujemy jego win. Po degustacji udamy się na obiad do restauracji w Janowcu a następnie do Dworu Sanna.
Zapoznania z tutejszymi winami dokonamy podczas kolacji degustacyjnej złożonej z sześciu dań.

 

Dzień 2: niedziela, 27.09

Niedzielę rozpoczniemy od śniadania a następnie dzięki spacerowi w winnicy w towarzystwie właściciela, degustując kolejne wina, poznamy siedlisko, sposób produkcji win i historię Dworu. Po zwiedzeniu winnicy Dwór Sanna udamy się w kierunku Solca nad Wisłą. Zatrzymamy się w okolicy Opola Lubelskiego, gdzie zjemy pieczonego pstrąga prosto z ekologicznych stawów „Pustelnia”. Następnie udamy się do Solca nad Wisłą. Tutaj na pokładzie drewnianych płaskodennych łodzi odbędziemy rejs po Wiśle, delektując się widokami. Po rejsie wrócimy do Warszawy, do punktu startu, przy stacji Metra Ratusz Arsenał, gdzie zakończymy wycieczkę.

TRANSPORT:

Nowoczesny 20 osobowy autobus z klimatyzacją

ZAKWATEROWANIE

Zakwaterowanie w gustownie urządzonych, 2 osobowych pokojach, w hotelu „Dwór Sanna” 4*. Dwór i winnica położona jest na Roztoczu, najbardziej nasłonecznionym regionie Polski. Hotel otulony jest zabytkowym parkiem o powierzchni 6 hektarów z wyjątkowym drzewostanem, historycznymi obiektami, prawie 4 kilometrami ścieżek spacerowych oraz stawami rybnymi i źródłem rzeki Sanna. To także ekologiczna farma, z której pochodzą wysokiej jakości składniki dań serwowanych w hotelowej restauracji – warzywa, owoce, rzemieślnicze sery. Cała posiadłość to ponad 32 hektary zielonego terenu stanowiącego idealną przestrzeń do odpoczynku i wyciszenia. Sam dwór pochodzi z drugiej połowy XIX wieku. Na początku XXI wieku pieczołowicie odrestaurowała go rodzina Niziów, zamieniając w prestiżowy obiekt hotelowy.

LOGISTYKA

Program ułożony jest tak, aby sprawnie przemieszczać się w ramach wybranych miejsc. Każdego dnia zaplanowaliśmy czas na posiłki, zwiedzanie oraz czas wolny na indywidualną eksplorację odwiedzanych miejsc.

OBSŁUGA

W trakcie całego wyjazdu grupie towarzyszyć będzie winiarski przewodnik i opiekun ze strony Eat Polska, służący poradami związanymi z tematyką winiarską, a także odpowiedzialny za aspekty organizacyjne.

UBEZPIECZENIE

Każdy uczestnik wyjazdu jest ubezpieczony w ramach pakietu VIP NNW TU EUROPA (do 30 000 zł)

KOSZTY I PŁATNOŚĆ

Całkowity koszt wycieczki to 1380 zł. Płatności można dokonać za pomocą platformy online Eat Polska (bezpieczna płatność kartą) lub za pomocą przelewu bankowego.

 

 

 


Kontakt

Skontaktuj się z nami

Wypełnij formularz i wyrusz z nami w podróż szlakiem wina!

Kondrat Wina Wybrane Sp. z o.o.
ul. Wierzbowa 3
00-094 Warszawa

© MISJA WINO Wszelkie prawa zastrzeżone. Warunki uczestnictwa w wyjazdach | Polityka prywatności
Design: Luksemburk.com Realizacja: Kreujemy.pl